Csökkenő profittal számol a BÉT

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) a 2008. évi 2,28 milliárd forint adózott nyerségből 2,27 milliárd forint, részvényenként 420 forint osztalékot fizet, és a tőzsde az idén tovább mérséklődő nyereséggel számol.
Vágólapra másolva!

A részvényesek 93,59 százalékának részvételével csütörtökön megtartott éves rendes közgyűlésen az igazgatóság beszámolóját és az osztalékot egyhangúlag szavazták meg. Az osztalék kapcsán egy kisrészvényes felvetette, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) levélben kérte a pénzintézeteket, hogy ne fizessenek a tulajdonosoknak osztalékot. Patai Mihály, a tőzsde elnöke a közgyűlésen válaszában elmondta, hogy a BÉT igazgatósága nem kapott ilyen levelet, a PSZÁF felszólítása a pénzintézeteknek szól.

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. az idén 1,31 milliárd forint adózott nyereséget tervez, szemben a 2008. évi 2,28 milliárd forinttal, ami mintegy 300 millió forinttal kisebb volt a 2007. évinél - számolt be Patai Mihály a részvényeseknek. Részvényesi kérdésre a tőzsdeelnök elmondta, hogy az idei profitterv a Keler Zrt.-től származó 400 millió forint osztalékkal számol.

A 2009. évi üzleti terv szerint a kamat, adó, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 1,13 milliárd forintra csökken az előző évi 1,53 milliárd forintról. Ez utóbbi már jócskán alul múlta a 2007. évi 2,13 milliárd forint EBITDA értéket. Az árbevételi terv 2,88 milliárd forint, míg tavaly a BÉT bevétele elérte a 3,29 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 3,95 milliárd forinttal. A bevétel döntő hányada, 62 százaléka a kereskedési díjakból származott tavaly.

A költségcsökkentési tervet tükrözi a választott tisztségviselők díjazásának mérséklése is. A Budapesti Értéktőzsde elnöke és felügyelő bizottsági elnöke 2009-ben az előző évhez képest mintegy 30 százalékkal kisebb díjazást kap, míg az igazgatóság és a felügyelő bizottság tagjainak javadalmazása 16 százalékkal csökken. Az erről szóló igazgatósági előterjesztést a részvényesek 94,5 százaléka támogatta.

Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a tőzsde tevékenységével kapcsolatban elmondta, hogy a a kapitalizációt tekintve a BÉT a 2003. évi szinten áll. Patai Mihály pedig azt hangsúlyozta, hogy a BUX mutató és a tőzsdei kapitalizáció a világ tendenciáit követi, de ezeknek az alakulására pótlólagos nyomást gyakorol a magyar országkockázat.

Az idei, 2,88 milliárd forintos bevételi tervet 17,5 milliárd forint napi átlagos részvényforgalommal számolták. Az első negyedévben a napi azonnali részvényforgalom 14,4 milliárd forintot tett ki. Az előző év első - kiugróan jó negyedévében - a napi részvényforgalom még 29 milliárd forint volt - jegyezte meg Mohai György. Miközben az első negyedévi forgalom a felére csökkent az előző év első negyedévéhez képest, a kötésszám mintegy harmadával emelkedett.

A forgalom tovább koncentrálódott a vezető részvényekre: az OTP adta a 2008. évi forgalom 57 százalékát, míg a Mol 21 százalékkal, a Richter Gedeon 10 százalékkal, a MagyarTelekom pedig 8 százalékban részesedett.