Derűlátás a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A pozitív nyitás után optimista hangulatú csütörtöki kereskedést valószínűsítenek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) banki elemzők. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése és több amerikai makroadat miatt izgalmakra is lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 321,71 pontos emelkedéssel, 11 482,74 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 2,88 százalékkal erősödött. Az OTP-papír délelőtt fél tíz körül 2000 forint fölé emelkedett. A régióban jelentős pluszban kezdett a varsói és a prágai börze is.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta, az optimista nemzetközi hangulat magával húzhatja a magyar árfolyamokat is. Az EKB délutáni kamatdöntő ülésén 50 bázispontos kamatvágást várnak az elemzők, ez és a döntés kommentálása is hatással lehet a piacokra.

Az elemző úgy vélte, hogy a nagy papírok közül az OTP és a Mol tovább erősödhet, az olajipari részvény árfolyamát még jó ideig hajthatják az orosz Szurgutnyeftyegaz részvényvásárlását követő találgatások.

Hasonlóan vélekedett Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője is, aki szerint az OTP és a Mol mellett a Richter is korrigálhatja az elmúlt napok veszteségeit. Már az is pozitív lenne, ha nem csökkenne tovább az árfolyama - tette hozzá.

A BUX 89,18 pontos, 0,81 százalékos emelkedéssel, 11 161,03 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.