A Lukoil a PKN Orlent fűzi

Vágólapra másolva!
Az orosz Lukoil olajtársaság és az orosz állami Transneft vezetéküzemeltető részt szeretne vásárolni a litván Mazeikiu Nafta olajfinomítóból, amelynek többsége a PKN Orlen lengyel olajtársaságé, jelentette a Rzeczpospolita című lap kedden.
Vágólapra másolva!

"Ismeretes, hogy az oroszok érdeklődnek a finomítás iránt a térségben. De nem az én stílusom nyilvánosan beszámolni üzleti megbeszéléseimről" - mondta erről a lapnak a PKN Orlen vezérigazgatója, Jacek Krawiec.

A Mazeikiu Nafta kellemetlen helyzetben van majdnem azóta, hogy a litván kormány 2006. májusban, szintén pályázó orosz olajvállalatok, főleg a Lukoil orra előtt, a lengyel PKN Orlen olajtársaságnak ítélte oda. Hamarosan tűzvész pusztította el a finomító egy részét, majd a Barátság vezetéknek a finomítóhoz vezető ágát 2006 nyarán lezárta a Transneft, szivárgás miatt. Az üzem nem állt le, súlyos veszteségek árán rendbe is hozták, de csak kikötőkben tud kőolajat vásárolni, és úgy drágább. Jelenleg a Mazeikiu Nafta 90 százaléka a PKN Orlené, és rövidesen átveszi a maradék 10 százalékot is a litván kormánytól.

Ínséges év volt a tavalyi

A nagyságra második orosz olajtársaság - a magánkézben lévők közül a legnagyobb -, a Lukoil a maga részéről kedden 1,62 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi, 3,21 milliárdos adózott eredmény helyett, az alacsonyabb olajárakkal, a magas adókkal és a valutaárfolyam-változásokkal indokolva a visszaesést. A bevétel 26 százalékkal 18,4 milliárd dollárra csökkent, jóllehet a cég kőolajtermelése gyakorlatilag változatlan maradt.

Ezzel együtt egész évben 9,144 milliárd dollár volt az adózott eredménye, csak 4 százalékkal kevesebb a 2007-es 9,511 milliárdnál, és jóval több a 2006-os 7,484 milliárdnál. Tavaly a nettó bevétel 31,5 százalékkal 107,68 milliárd dollárra emelkedett 81,891 milliárdról. 2006-ban 67,684 milliárd dollár volt a LUKOIL bevétele.

A világ bizonyított olajtartalékának 1,3 százalékát birtokló, a világtermelés 2,3 százalékát adó Lukoil 20 százaléka az amerikai ConocoPhillips olajtársaságé. A cégnek Oroszországon kívül Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában vannak finomítói, értékesítési hálózata pedig 24 országban működik 6090 benzinkúttal, az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban,