Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban kedden este látványos ünnepséggel és a sorsolással megkezdődött  a IV. Grand Prix-verseny. Lékó Péter az egyes sorszámot húzta, világossal az első fordulóban az amerikai Gata Kamskyval játszott. Nagymesterünk szépen túljátszotta ellenfelét, de nyerést ígérő állásban elbizonytalanodott, fölöslegesen került időzavarba, és végül remire rontotta a partit. 121 lépés után kötöttek békét. Az első helyre rangsorolt örmény Levon Aronjan sötéttel könnyedén győzte le az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Értékes nyeréssel rajtolt az orosz Alekszandr Griscsuk, az izraeli Borisz Gelfand 50 lépés után kapitulált. A többi játszma remivel végződött, az ukrán Szergej Karjakin és Pavel Eljanov, az orosz Jevgenyij Alekszejev és Peter Szvidler összecsapása. Megosztozott a ponton az örmény Vlagyimir Akopjan és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a francia Etienne Bacrot. A második fordulóban Lékó világossal Mamedgyarovval küzd meg.

A megnyitóünnepségen a FIDE és a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke, Kirszan Iljumzsinov és Kabardino-Balkarija elnöke, Arszen Kanokov köszöntötte a 9 országból érkezett 14 nagymestert.

A tavalyi női világbajnokság ünnepségein már nagy sikerrel szerepelt tánckar fergeteges kaukázusi táncokkal kápráztatta el a Grand Prix-verseny résztvevőit és a meghívott vendégeket. A sorsoláson Lékó Péter az egyes sorszámot húzta, két világos partival kezdi a nagy menetelést.

Nagyon biztatóan alakult az amerikai Gata Kamsky elleni játszmája. Meglepte ellenfelét 1.Hf3-mal, majd gyorsan kiderült, hogy az angol megnyitásban csatáztak. Kamsky sokat gondolkodott, Péter nyugodtan sétálgatott. Számára kedvező állás alakult ki, ahol kis előnye volt.

A centrumáttörés után fokozódtak az amerikai nagymester gondjai, majd a fenyegető időzavar árnyékában leadta vezérét, bástya és huszárja próbálta akadályozni világos nyerését, amely oly egyszerűnek tűnt. Péter szabadgyalogot képzett, sötét "e" gyalogja jelentett némi ellenjátékot.

Nagymesterünk megtorpant, bizonytalanná vált, nehezen választott a lépésjelöltek között, időzavarba került. Kimaradtak a nyerést ígérő folytatások, Kamsky sikerrel tartóztatta fel a szabadgyalogot. Péter egyre feszültebb lett, az amerikai sakkozó kihozta az ideális védőállást. 121 lépés után nagymesterünk belátta, hogy nincs tovább, elkeseredetten írta alá a remit. Győzelem helyett egy fájdalmas döntetlennel kezdte a tornát.

Meglepően könnyen adta meg magát az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A megnyitási párbajt elvesztette a kétszeres olimpiai bajnok Levon Aronjannal szemben, aki gyorsan átvette a kezdeményezést. Mamedgyarov kétségbeesett áldozatai csak meggyorsították a véget.

Az orosz Első Ligában gyengén szerepelt Alekszandr Griscsuk értékes győzelemmel rajtolt. Újítása után egyenlő volt a pozíció, de az izraeli Borisz Gelfand óvatlan a6 lépése hibának bizonyult. Griscsuk a bonyodalmakat elkerülve végjátékra egyszerűsített, anyagi előnyét érvényesítette.

Pontosztozkodással zárult az ukrán és az orosz háziderbi is. Szergej Karjakin a spanyol megnyitású partiban nem tudta megtörni Pavel Eljanov ellenállását. Gondjai voltak az ötszörös bajnok Peter Szvidlernek, de Jevgenyij Alekszejev nem tudta kihasználni esélyeit. Eredeti partit játszott az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a francia Etienne Bacrot. Az orosz huszárjáték remire jó fegyver volt az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov kezében az örmény Vlagyimir Akopjannal szemben.

Az első forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2751) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) döntetlen (Angol megnyitás, 121)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Levon Aronjan (örmény, 2754) 0 - 1 (Bécsi játék, 32)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) döntetlen (Orosz huszárjáték, 41)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 0 (Vezércsel, 50)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Peter Szvidler (orosz, 2726) döntetlen (Szláv védelem, 37)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Etienne Bacrot (francia, 2728) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 27)

A második forduló párosítása:
Kamsky - Bacrot
Szvidler - Ivancsuk
Gelfand - Alekszejev
Eljanov - Griscsuk
Kaszimdzsanov - Karjakin
Aronjan - Akopjan
Lékó - Mamedgyarov

Lékó Péter további sorsolása:
III. ford.: Akopjan - Lékó
IV. ford.: Lékó - Karjakin
V. ford.: Griscsuk - Lékó
VI. ford.: Lékó - Alekszejev
VII. ford.: Ivancsuk - Lékó
VIII. ford.: Lékó - Bacrot
IX. ford.: Szvidler - Lékó
X. ford.: Lékó - Gelfand
XI. ford.: Eljanov - Lékó
XII. ford.: Lékó - Kaszimdzsanov
XIII. ford.: Aronjan - Lékó