Webkamerák kerültek fel a Google Mapsre

Vágólapra másolva!
A Magyarországról egyelőre hiányzó utcanézeti képek (Street View) helyett némi kárpótlást adhat a felhasználóknak az, hogy a Google webes térképein már webkamerák segítségével is tájékozódhatnak.
Vágólapra másolva!

A Google Maps új szolgáltatásáról hírt adó források szerint bizonyos esetekben az aktuális kamerakép még jobb is, mint a Street View: a Google utcanézeti panorámaképei ugyanis sok esetben már több évesek, és a műholdképekkel ellentétben nem sok esély van rá, hogy rendszeresen frissüljenek. A webkamerák viszont mindig aktuális látképet biztosítanak egy-egy helyről, amelyek segítségével meg lehet bizonyosodni róla, hogy mekkora a forgalom a tervezett útszakaszon, vagy milyen az időjárás ott, ahová éppen piknikezni, strandolni indulnánk.

A webkamera-képek bekapcsolásához a Google Maps magyar felületén még nem jelent meg a beépített nyomógomb, mivel a speciális adatréteget a térkép jobb felső sarkában található "Bővebben" gomb megnyomásával kellene, hogy lehessen kilistázni a helyhez kötődő fotók, videók és a Wikipédia-bejegyzések mellett.

A réteg azonban úgy is elérhető, ha beírjuk a Maps keresőjébe a "webcam" kifejezést. Ekkor a helyi keresésnek megfelelő találatok között listázza ki az oldal az ismert webkamerákat, de magát a webkameraréteget is egy kattintással bekapcsolhatjuk a találatok fölött megjelenő link segítségével ("Webkameraréteg megjelenítése"). Sajnos az opció, noha magyar nevet már kapott, cikkünk írásakor még ez után sem költözik be az állandó, a Bővebben gomb listájából elérhető lehetőségek közé, így csak a keresés segítségével lehet aktiválni.

A szájt által ismert webkamerák képe ezek után egy kis előnézeti buborékban jelenik meg a térképen, amelyre rákattintva nagyban is megnézhetjük, mit látnak éppen. A Google Maps felülete folyamatos mozgóképet nem visz át, csak a legutóbbi felvételt láthatjuk az oldalon keresztül. A webes térképekre a webcams.travel webkamerás oldal képei kerültek fel, így elképzelhető, hogy sok hazai webkamera kimaradt ebből, de első próbálkozásunk nyomán sok magyarországi látképet is megkaptunk.