Vágólapra másolva!
A német befektetők és elemzők gazdasági hangulatát jelző ZEW-index pozitívba fordult áprilisban, miután a kormányzati és jegybanki gazdaságélénkítő lépések hatására a tőzsdék szárnyaltak az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az index a márciusi mínusz 3,5 pontról plusz 13 pontra nőtt, pedig a Bloomberg felmérése szerint is csak plusz 2 pontot vártak a megkérdezett elemzők. A gazdasági hangulatot mérő index 2007 júliusa óta nem volt pozitív, igaz a történelmi 26,1 pontos átlagtól még messze elmarad.

A központi, tehát a kormányzat és a jegybank összehangolt lépéseiből összeállított gazdaságélénkítő csomag hatása mutatkozik meg. Emellett az alacsony inflációs ráta a fogyasztás serkentésében játszik szerepet. A jó hangulatot a nagy gazdaságok, így az USA és Kína kedvező jelei is alátámasztották - írja a ZEW, európai gazdaságkutató központ honlapján.

A kormány hivatalos előrejelzése azonban súlyos, akár 5 százalékot is meghaladó visszaesésről tájékoztat. Ennek részleteiről itt olvashat. A német gazdaságtól függő magyar gazdaságot ezek az adatok erősen befolyásolják.