Vágólapra másolva!
Csak Vista alatt teljesítenek majd igazán jól az Intel februárban bemutatott erős multimédiás teljesítményt ígérő netbook processzorai és chipsetei - figyelmeztet a Register Hardware.
Vágólapra másolva!

Nem mutatja meg Windows XP alatt az igazi erejét az Intel multimédiás netbookokba szánt lapkakészlete. A GN40-es típusszámot viselő chipset sokat javít az olcsó laptopok 3D-s teljesítményén és gyorsítja a HD-felbontású videók lejátszását is, ám ehhez Windows Vista operációs rendszerre van szüksége. Az új lapkakészlet ráadásul többet is fogyaszt mint a többi netbookban megtalálható elődje. Az új processzor és chipset párosnak 16,5 wattra van szüksége, míg a korábbi alkatrészek beérték ennek felével is.

A helyztet az teszi csapdává, hogy a GN40 teljes teljesítményének eléréshez szükség van a DirectX Video Acceleration 2.0 API nevű funkcióra, ez azonban csak Windows Vista, illetve a készülő Windows 7 alatt érhető el. Az ennél régebbi Microsoft operációs rendszert választók csak csekélyebb gyorsulással számolhatnak. A Vista azonban nem arról híresült el, hogy különösen jól teljesítene a korlátos erőforrásokkal rendelkező netbookokon, így az erősebb grafikai teljesítménnyel bíró apró notebookra váró felhasználók csak két rossz megoldás közül választhatnak. A Register egyszerűen azt tanácsolja a türelmetlen vásárlóknak, hogy várjanak a Vista előnyeit továbbvivő, ám hibáit várhatóan javító Windows 7 megjelenésére.

Az új processzor az Asus Eee szériájának egyik csúcsmodelljében, az 1000HE jelű netbookban mutatkozott be először az Ars Technica szerint. Ennél a modellnél azonban még nem alkalmazták az N280-as processzorhoz ajánlott új GN40-es lapkakészletet, így az új alkatrészek által elérhető teljesítménynövekedést nem igazán lehetett érezni. Az Eee sorozat legújabb 100DN jelű típusában azonban már az új processzor és a GN40-es chipset fog muzsikálni. Igaz, azt nem tudni mikor és milyen áron dobja majd az Asus piacra a beépített DVD-meghajtóval is felszerelt netbookot.