Szigorodik a korai nyugdíjazás

Vágólapra másolva!
Szigorodnak a korai nyugdíjba vonulás feltételei 2011-től - ez a lépés része annak a több elemből álló intézkedéssorozatnak, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát hivatott biztosítani. A szabályok már ma sem kedveznek az idő előtti nyugdíjazásnak, de ez nem elég - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A felgyorsult átalakítás eddig felmerült elemei: emelkedő nyugdíjkorhatár, magasabb szolgálati idő, 13. havi nyugdíj megvonása, a számítási mód átszabása, a nyugdíj melletti munkavégzés szigorítása és a korrekció elhalasztása.

Az új tervek szerint 2011-től a férfiak 8,4 százalékot, a nők 13,2 százalékot veszítenek a néhány évvel idősebb polgárokhoz képest, ha idő előtt nyugállományba vonulnak. Ha ehhez hozzávesszük a 13. havi nyugdíj megszűnését és a korábban bevezetett módosításokat, akkor összességében a férfiak 24,1, a nők 28,5 százalékkal kapnának kevesebbet.

Varga Ágnes, a szociális minisztérium nyugdíj-biztosítási osztályvezetője szerint ez már elgondolkodtató mennyiség ahhoz, hogy többeket eltántoríthasson a korai nyugdíjba vonulástól. Az azonban elismerte, hogy ez a korosztály bizonytalan munkaerőpiaci helyzetben van, még akkor is, ha 1998 óta nőtt a korcsoport foglalkoztatottsága. A 250-300 ezer korai nyugdíjazott nagy része találna munkát, ha nagyon akarná.

A szigorítás része lehet, hogy a korábbi 38 helyett 40 év szolgálati idő kell majd a teljes ellátáshoz (a csökkentett összegű ellátáshoz 33 helyett 37 év). 2013-tól a nők 60, a férfiak 62 éves koruk előtt semmiképpen sem mehetnének majd nyugdíjba. A korhatárt 2012-től fokozatosan, évente fél évvel 65 évre emelnék - írja a Népszabadság.