Továbbra is veszteséges az Electrolux

Vágólapra másolva!
A világ második számú háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux szerdán 346 millió svéd koronás veszteséget jelentett adó után az első negyedévről. Ez kisebb a tavalyi utolsó negyedévi hiánynál, de több mint háromszor nagyobb az egy évvel korábbi, 106 milliós veszteségnél.
Vágólapra másolva!

A nettó bevétel, 25,818 milliárd svéd korona, 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 24,193 milliárdot, de elmaradt a tavalyi utolsó negyedévitől.

Az időközi beszámolóban megjegyezték, hogy egész évben is a kereslet csökkenése várható a világpiac átlagában. Számszerű előrejelzést nem adtak. Csökkentik a kapacitásokat Olaszországban, Oroszországban és Kínában. Az európai piacot is gyengének minősítették, azzal, hogy a költségcsökkentés és az áremelések segítettek viszonylagos egyensúlyt tartani.

Az Electrolux tavaly az utolsó negyedévben fordult ismét veszteségbe: 474 millió svéd korona volt a hiánya az adó utáni rubrikában, az egy évvel korábbi, 1,126 milliárd koronás adózott eredmény helyett. Ezzel tavaly egész évben 366 millió svéd koronás adózott eredményt sikerült elérni, 87,5 százalékkal kevesebbet a 2007-es 2,925 milliárdnál.

Pedig év közben szépen javult az Electrolux eredménye - miután a tavalyi első negyedben is átmenetileg veszteséges volt az üzletmenet -, de év végére a céget lesújtotta a nemzetközi gazdasági visszaesés.

A nettó bevétel a tavalyi utolsó negyedben 28,663 milliárd svéd korona volt, 3,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Egész évben azonban csak 0,1 százalékkal nőtt a bevétel, 104,792 milliárd koronára. Tavalyról nem fizetnek osztalékot.

Világszerte háromezer ember elbocsátását tervezi idén az Electrolux, december közepén tett bejelentése szerint. Az elbocsátásokkal kapcsolatban Takács János, az Electrolux közép-kelet európai holding vezetője elmondta: ahogyan a korábbi költségcsökkentések, akképp a létszámleépítés is érint minden üzletágat, gyárat és vállalatot a világon.

Rövidesen kiderült: az Electrolux jászberényi gyáraiban nem terveznek elbocsátást, sőt, van olyan gyártási terület, ahol szezonális munkaerő-felvételre kerül sor. Az Electrolux csoport nyíregyházi hűtőszekrénygyárában viszont 110 dolgozó elbocsátását jelentették be.

Az Electrolux világszerte 57 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon 2007 végén 4800-an álltak alkalmazásban a vállalatnál.

Előzőleg, októberben azt közölték, hogy az Electrolux összesen 470 millió eurót kíván fordítani lengyelországi, romániai és magyarországi kutatás-fejlesztési és gyártó kapacitásainak modernizálására és bővítésére. A kelet-európai fejlesztésekre szánt összeg felét az Európai Befektetési Bank (EIB) hitelezi. Október elején közölték, hogy az Electrolux 3,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre magyarországi gyáraiban, így a jászberényi üzemekben éves szinten mintegy 370 ezer termékkel, a nyíregyházi gyárban várhatóan 80 000 hűtőszekrénnyel gyártanak majd többet ez évtől.

A világ sokáig legnagyobb háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux 2007-ben 2,925 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el a folytatódó tevékenységekből, 10,5 százalékkal többet a 2006-os 2,648 milliárdnál.

Az eredményt a cég világméretű átszervezésének, karcsúsításának és a termelés olcsóbb országokba helyezésének tulajdonították a beszámolóban, de a csoport már 2006-ban második helyre került világszinten az amerikai Whirlpool mögött.

A korábbi, 2005-2006-os költségcsökkentő célú átszervezésekből, a termelés áthelyezéséből a kelet-európai országok még profitáltak, főleg Lengyelország és Magyarország. Az Electrolux csoport gyártóegységeinek közel fele már alacsony bérű országokban működik.

E program jegyében került át Magyarországra, Jászberénybe a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisa, és építették fel 65 millió eurós beruházással a csoport nyíregyházi termelőegységét, amely 2005. januárban kezdett termelni. Befejezték a svédországi porszívógyár áttelepítését is Magyarországra, Jászberénybe, 1,2 millió eurós beruházással.