Elfogultság miatt újratárgyalást kérhetnek a Pirate Bay-ügy vádlottai

Vágólapra másolva!
Mivel a Pirate Bay perében ítélkező bíró, Tomas Norström korábban egy olyan jogvédő szervezetnek volt tagja, melyekben a jelenlegi perben a zeneipart képviselők jogi szakértőkkel közösen dolgozott, jó esély van rá, hogy újratárgyalást kérhetnek az ismert letöltőszájt perbe fogott  működtetői - számolt be a svéd The Local magazin.
Vágólapra másolva!

Peter Sunde, az ismert kalózszájt egyik működtetője bejelentette hogy a bíró korábbi munkakapcsolata miatt kérni fogja perük újratárgyalását

A lemezkiadók és filmstúdiók által perbe fogott letöltőoldal működtetői egyébként már az ősszel kaptak információt arról, hogy a bíróság egyik tagja hasonlóan szoros kapcsolatot ápol a vádat képviselő szervezetekkel, és miután ezt jelezték a törvényszéknek, az illetőt kizárták a tárgyalásból.

Ola Samuelsson, Gottfried Svarthol Warg, a szájt másik alapítójának ügyvédje szerint magától értetődő kellene legyen - különösen egy ilyen kiemelt fontosságú ügyben - hogy a bíróság rendet tartson a saját háza táján, de még nem döntötte el, hogy csatlakozik-e a perújrafelvételre vonatkozó kérelemhez, amelyet a Pirate Bay szóvivőjének védője, Peter Althin nyújt be.

A Kalózpárt szóvivője, Rickard Falkvinge a bíróság döntésének megsemmísítését követeli, ő keményebben fogalmazva annak a véleményének adott hangot, hogy a jogvédő szervezetek lobbizásukkal tulajdonképpen a korrupciót segítik Svédországban.

A jelenlegi információk szerint a perben eljáró bíró, a Svéd Szerzői Jogvédő Szövetségben együtt dolgozott a szórakoztatóipar olyan képviselőivel, akik a perben a vád oldalán jelentek meg, illetve tagja egy olyan szervezetnek is, amely a jelenleginél sokkal szigorúbb szerzői jogi törvények bevezetését kívánja elérni.. Norström egy rádióinterjúban ennek ellenére azt állította, hogy az ügyben nemrég elsőfokon hozott, a Pirate Bay számára kedvezőtlen döntésében nem befolyásolta az említett szervezetekben betöltött tagsága.