Vágólapra másolva!
Megkapták a szén-dioxid kvótájukat az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerébe (ETS) tartozó magyarországi cégek, a 213 létesítménynek összesen 23 911 962 tonna ingyenes szén-dioxid kibocsátási egységet osztanak ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlönyben megjelent, 2008-2012 közötti időszakra vonatkozó nemzeti kiosztási terv alapján 213 magyarországi létesítmény kapott ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységet az alábbi szektorokban: 50 megawatt feletti villamosenergia-termelés, a lakossági és közületi távhő-termelés, a cukorgyártás, a saját célú tüzelőberendezések és iparihő-termelés, a bioüzemanyag-gyártás, a földgázszállítás és tárolás, a fémércek pörkölése és zsugorítása, a vas- és acélgyártás, cementgyártás, mészgyártás, üveggyártás, tetőcserepek, téglák gyártása, valamint a cellulóz- és papírgyártás területén.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tájékoztatása szerint a magyar kiosztás az egyes szektorokra vonatkozóan különböző elvek alapján történt az egyes ágazatok sajátosságait figyelembe véve, így például a villamos energia szektorban a nemzeti kiosztást tartalmazó kormányrendelet által leírt képlet alapján határozták meg az ingyenes kvótamennyiséget. A nemzeti kiosztási tervet és így a kiosztási szabályokat az Európai Uniónak is jóvá kellett hagynia.

A minisztérium közölte, amennyiben egy adott magyar létesítmény kibocsátását nem fedezi az ingyenesen kapott kvóta, akkor vásárolnia kell a visszaadási kötelezettség teljesítéséhez. Ha többlete van, akkor pedig értékesítheti a felesleges szén-dioxid mennyiséget.

A KvVM közölte, a mostani helyzetet a 2005-07 közötti előző ciklushoz nehéz viszonyítani, mivel akkor teljesen más volt a rendszer.

A magyarországi cégek rendelkezésére bocsátott mostani mennyiség kisebb a korábbi több mint 30 millió tonnánál, de ebben szerepet játszik az is, hogy az előző ciklus kísérleti időszak volt, illetve, hogy az unió a hitelesített kibocsátási jelentésekre alapozva most már maga határozta meg, hogy mekkora egységet kaphat egy ország. Időközben az előző ciklusban az unió mintegy 10 százalékkal csökkentette is magyar kvótát.