Kém lesz minden netszolgáltató Angliában

Vágólapra másolva!
A kommunikációs szolgáltatóknak kellene tárolni az ügyfelek beszélgetéseiről készült naplófájlokat a brit belügyminisztérium legújabb ötlete szerint. - írja az IT Pro.
Vágólapra másolva!

Új formát kapott Jacqui Smith, brit belügyminiszter rendőrségi és terrorelhárítási feladatokra használható kommunikációs adatbázisa. Az angolok kedélyeit hónapok óta borzoló rendelkezés szerint minden kommunikációs szolgáltatást nyújtó - például internetet vagy mobiltelefont - cég köteles naplózni felhasználóik üzenetforgalmát.

Olcsóbb megoldást kerestek

Az eredeti tervek szerint a projektre 12 milliárd fontot szánt volna a kormány, az összegyűjtött adatokból egy gigantikus adatbázist építettek volna, ennek fenntartását és kezelését pedig magáncégek végezték volna. Az április 27-én bejelentett új terv költséghatékonyabb, csak két milliárd fontba kerül, az adatokat pedig a kommunikációs szolgáltatók lennének kötelesek tárolni.

A kétmilliárd fontos költségvetésből a szolgáltatók hálózatán haladó csomagok tartalmi vizsgálatát lehetővé tevő Deep Packet Ispection rendszert építenének ki. A program keretében elkészülő megoldás lehetővé tenné, hogy a netszolgáltatók és a rendőrség belehallgasson a netforgalomba. A szolgáltatók felelőssége lenne az is, hogy az adatbázis ne tartalmazza feleslegesen sokszor ugyanazokat az adatokat, ne legyen redundáns. A tervek szerint az Interception Modernisation Programme (IMP) nem csak az információk gyűjtését és tárolását rendelné el, hanem azt is, hogy a szolgáltatók összevessék adatbázisaikat.

Könnyet sem ejtenének érte a szolgáltatók

Jacqui Smith belügyminiszter szerint a kommunikációs adatok elengedhetetlenül fontosak a rendőrségnek ahhoz, hogy megállítsa a gyilkosokat, pedofilokat, hogy életeket mentsen és felvegye a harcot a bűnözőkkel. A miniszterasszony elismerte, hogy a magánszféra védelme és a biztonság közt vékony a határvonal, ám fontosabbnak értékelte a biztonságot. Tétlenül várni nem opció, úgy elhanyagolnánk a kötelességünket, a köz védelmét - mondta a Smith.

A belügyminisztérium szóvivője az első tiltakozások után közölte, hogy az adatbázis nem fogja tartalmazni a hívások, az SMS-ek vagy az emailek teljes szövegét, csak azt, hogy ki, kivel és mikor váltott üzenetet. A terv ellenzői szerint azonban ennyi adat is túl intim bepillantást enged a brit állampolgárok magánéletébe.

Nem csak a privátszférájuk sértetlenségére kényes brit polgárok találták aggályosnak a terveket. Az internetszolgáltatók szövetsége a begyűjthető adatok arányos, ésszerű tárolása mellett foglalt állást, ami nem ró plusz költségeket a szolgáltatókra. A The Register által idézett iparági források még negatívabbak, a lap által idézett döntéshozó szerint a szolgáltatók abban reménykednek, hogy a következő kormáyn megszünteti a programot. "Nem tudok senkit a kommunikációs szektorban, aki sajnálná, ha a választásokat követő első napon megszűnne az IMP." - tette hozzá a forrás.