Nagylelkű maradt a Shell

Vágólapra másolva!
A több olajtársasághoz hasonlóan jelentősen csökkent a Shell nyeresége.
Vágólapra másolva!

A Royal Dutch Shell profitja 58 százalékkal 2,53 milliárd euróra csökkent az év első negyedében a múlt év azonos időszakához képest. A jelentős nyereségcsökkenés nem meglepő, mivel a többi olajvállalat profitja is jelentősen esett a vizsgált időszakban, sőt a Shell még a várakozásoknál valamivel jobb eredmény ért el.

A piaci értéke alapján a világ második legnagyobb olajipari társasága az olaj- és a földgázárak visszaesésével és a keresletcsökkenéssel magyarázta a profitcsökkenést. A Brent típusú nyersolaj ára az első negyedévben átlagban 44 dollár körül mozgott hordónként, szemben az egy évvel korábbi 97 dolláros árral. Az olajvállalat jelezte azt is, hogy legtöbb üzletágából, köztük az olajfinomításból, az üzemanyag forgalamzásából származó nyereség is erőteljesen esett.

A profitcsökkenés ellenére a Shell folytatja gyakorlatát, vagyis továbbra is magas osztalékot fizet: a cég részvényenként 0,42 dollárt fizet az első negyedév után, ami az előző évhez képest 5 százalékkal magasabb összeget jelent.