Vágólapra másolva!
A General Electric (GE) új fejlesztése, a mikro-holografikus lemez 500 gigabájtnyi, azaz nagyjából száz dvd-nyi adatot képes tárolni, és ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos optikai lemez - számolt be a BBC.
Vágólapra másolva!

A GE fejlesztése egyelőre csak a kutatólaboratóriumokban működik, s elsőként sem a végfelhasználóknak, hanem az adatok archiválásával foglalkozó vállalatoknak szánják majd, bár a cég úgy véli, a technológia előbb-utóbb a háztartások számára is elérhetővé válik. Az otthoni felhasználók számára jelenleg a típusoktól függően 25-50 gigabájtot raktározni képes Blu-ray-lemezek jelentik az optikai adattárolás csúcsát, bár az ezzel kompatibilis írók és lejátszók, sőt, maguk a lemezek is jóval drágábbak még a hagyományos DVD-nél.

A GE által kidolgozott mikro-holografikus lemezek azért tudnak a hagyományos DVD-nél jóval több adatot raktározni, mert nem csak a miniatűr gödrök és kiemelkedéseken keresztül, hanem háromdimenziós formában tárolják rajtuk az adatokat. A GE holografikus adattárolási részlegének vezetője, Brian Lawrence a cég kutatási blogján nemrég arról számolt be, hogy a vállalat komoly áttörést ért el a hologramok kiképezéséhez használt anyagok előállításában, így azok a korábbinál nagyobb mennyiségű fényt vernek vissza, ami kulcsfontosságú a minél nagyobb adattároló kapacitás elérése érdekében.

A kieszközölt fejlesztések jelentős lépést jelentenek afelé, hogy a technológia elérje a hétköznapi felhasználókat is. Lawrence a BBC-nek elmondta, jóval közelebb van már az nap, mint hinnénk, amikor a felhasználók teljes nagyfelbontású, háromdimenziós látványú filmgyűjteménye elférhet egyetlen lemezen.