Sértette a muszlimokat a pofozkodós játék

Vágólapra másolva!
Néha az irónia is kevés, levetette a gyártó oldaláról a Faith Fighter istenes boxjátékot az Iszlamofóbia Megfigyelőközpont. A program továbbra is elérhető számos gyűjtőoldalról, a játék frissen elkészült második részében pedig már verekedni sem kell, csak imádkozni - adta hírül a Times Online.
Vágólapra másolva!

Az iszlám vallásra sértőnek nyilvánította az Iszlám Konferencia Szervezete által üzemeltetett Iszlamofóbia Megfigyelőközpont a Faith Fighter játékot, és gyártóját felszólította a program eltávolítására. Az ingyenes Flash-játékot "tartalmában bujtogatónak, a keresztény és iszlám vallásúakra nézve egyaránt sértőnek" nevezte a szervezet szóvivője.

"A játék poltikailag közepesen inkorrekten ábrázolta az összes világvallást, válaszként a dán Mohamed-karikatúrák egyoldalú iszlámellenességére" - nyilatkozta a komoly mondanivalóval töltött Flash-játékokat fejlesztő Molleindustria szóvivője. A játékból két verzió is készült, a játékos betöltéskor választhatott, hogy Mohamed arcát tartalmazó normál vagy a cenzúrázott, arctalan prófétát tartalmazó variánst használja. A választást lehetővé tévő képernyőn található szöveg is felhívta a figyelmet a program görbe tükör voltára. Az iszlám megtiltja, hogy a prófétát ábrázolják, emiatt robbant ki a dán képregénybotrány, és ez a problémát kezelte sajátos módon a Molleindustria játéka.

Forrás: [origo]
Rosszul áll a nevető Buddha szénája

A szervezet tiltakozására a fejlesztők hamar meghátráltak, és eltávolították honlapjukról a játékot. "Ha egy jól ismert szervezet nem érti a játék iróniáját és üzenetét, és úgy véli, hogy az intoleranciát erősíti, akkor az a mi hibánk" - nyilatkozta a fejlesztő szóvivője, hozzátéve, hogy a játék eltávolítása csupán szimbolikus cselekedet, több helyről elérhető marad a program.

Verekedős Buddha, villámokat szóró Ganésa

A több mint egy éve elérhető játékban Buddhát, az ótestamentumi Istent, Jézust, a nevető Buddhát, Ganésát és Mohamedet irányítva verhette laposra a játékos a többi istent. Az istenek speciális támadásokkal dús harca közben lassan felgyulladnak és kiégnek a városok, a pályákon előrehaladva pedig még az ateisták paródiának szánt Repülő Spagettiszörny istene is feltűnik a háttérben.

A játékra az ingyenes brit Metro újság egy cikke hívta fel újra a figyelmet. A lap beszámolója szerint a hinduk és a buddhistákat is felzaklatta a játék. Douglas Millert, a birminghami Link Church lelkésze szerint a játék felzaklatja az embereket, és le kellene törölni az internetről. A hitre nézve sértőnek vélte a játékot a Metro által megkérdezett Muszlim Szervezetek Szövetségének szóvivője is. "A mostani közhangulatot figyelembe véve a játék a vallástól való félelmet idézhet elő." - tette hozzá a szóvivő.

Szabadon remixelhető a játék

A Molleindustria letölthetővé tette a verekedős játék forráskódját is, így bárki hozzáadhat a hiányzó isteneket vagy törölheti azokat, amelyek sértik érzékenységét. A program anélkül is játszható, hogy a felhasználónak a kódhoz kéne nyúlnia, számos Flash-játékos gyűjtőoldalon megtalálható még a Faith Fighter. Az iszlám szervezet tiltakozására válaszul elkészült a játék második verziója is, amiben verekedni már nem kell, ellenben az egeret a lassan halványuló istenségek felett tartva kell megmenteni a vallásokat az eltűnéstől.

A kevéssé sértődékeny - és rendkívül türelmes - hívők az Adult Swim csatorna keresztény játékával is tehetnek egy próbát. A kínosan lassan betöltődő Bible Fight-ban három ószövetségi szereplőt - Éva, Noé és Mózes -, két újszövetségi alakot - Mária és Jézus - valamint a sátánt irányíthatja a játékos.