Júniusban átveheti az INA irányítását a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol a június 10-i részvényesi közgyűlésen veheti át a kormányt az INA-ban - jelentette keddi számában a Poslovni Dnevnik horvát lap, amely szerint az INA új vezetőjének Geszti Lászlót választják majd, aki már jelenleg is az INA elnökségében ül. Geszti jelenleg a Mol kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Tavaly október óta a Mol 47,15 százalékos részesedéssel az INA legnagyobb részvényese. A horvát kormány 44,83 százalékkal rendelkezik. Az idén január végén kötött részvényesi megállapodás alapján a Mol az INA hatfős igazgatóságába három főt delegál, köztük az elnököt, akinek a szavazata egyenlőség esetén dönt. A horvát kormány szintén három főt delegál a testületbe.

A Mol öt főt delegál az INA kilenc fős felügyelő bizottságába. A horvát kormány a szerződés szerint vétójoggal rendelkezik bizonyos esetekben azért, hogy biztosíthassa a nemzeti energia-ellátást és beleszólhasson az INA stratégiai eszközeit érintő egyes döntésekbe.

A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, és addig hatályos, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INA-ban. A horvát kormány elővételi jogot kap a Mol INA-részesedésére arra az esetre, ha a Mol ellenséges felvásárlás célpontjává válnék.

A Mol részesedésnövelési ügyletét jelenleg vizsgálják a horvát versenyhatóságok. Lapjelentések szerint ennek nyomán az INA-Molnak horvátországi benzinkút-hálózata egy részétől valószínűleg meg kell válnia. Az INA-részesedés mellett a Mol tulajdonosa még a horvátországi Tifon benzinkút-hálózatnak is - mutat rá a horvát lap.