Odaítélték a web Oscar-díjait

Vágólapra másolva!
A web Oscar-díjaként számon tartott Webby-vel 2009-ben egyebek mellett a Twitter mikroblog-szájtot, a zenéjét a hálón ingyen publikáló Trent Reznort, Sarah Silverman amerikai komikát és Seth MacFarlane-t, a Family Guy alkotóját jutalmazták.
Vágólapra másolva!

Ahogy 1997 óta minden évben, az idén is először a díjazottak bejelentésére került sor elsőként, a díjakat majd június 8-án fogják átadni New Yorkban. A Webby honlapján bárki átböngészheti a nyertes webszájtot igencsak tetemes listáját, bár nem fog végezni tíz perc alatt: több mint hetven kategóriában hirdettek győzteseket.

A webes Oscaron a szájtoknál jóval érdekesebbek a "Különleges teljesítményért" (Special Achievement) járó különdíj birtokosai. Ezek közül az év legnagyobb előretöréséért járó Webby-t a Twitter működtetői zsebelték be: az ismert mikroblog-szolgáltatáson legfeljebb 140 karakteres üzeneteket, megállapításokat, linkeket oszthatnak meg egymással a felhasználók, s egyre több híresség használja a kommunikáció eme formáját a neten.

Az év webes személyének a Webby zsűrije Jimmy Fallon amerikai komikus színészt választotta (őt idehaza többek közt a Taxi című film amerikai remake-jéből ismerhetnek), ő ugyanis igen aktívan tevékenykedik a neten, blogol és twitterezik is. Intenzív online jelenlétének köszönhetően választott a zsűri egy másik komikust, Sarah Silverman-t a Webby zsűrije a legjobb színésznőnek. Az "I'm fucking Matt Damon" című videójával a YouTube-on komoly helyezést elérő komikát itthon leginkább a Monk - A flúgos nyomozó sorozatból ismerhetik, amelyben a főszereplő elvakult rajongóját alakította.

Ugyancsak Webby járt Trent Reznornak, Nine Inch Nails indusztriális metálbanda alapítójának is, aki tavaly májusban The Slip című albumát ingyenesen letölthetővé tette a zenekar honlapján. A Jóbarátok című sorozatból ismert Lisa Kudrow színésznő az Lstudio.com címen elérhető Web Therapy című alkotásért illették díjjal. Az interneten nézhető minikomédiában Kudrow egy olyan terapeutát alakít, aki webkamerán keresztül kezeli pácienseit. Seth MacFarlane-t, az idehaza is vetített Family Guy rajzfilmsorozat szülőatyját a SethComedy.com szájton, illetve a Google tartalomhálózatán terjesztett Cavalcade of Cartoon Comedy animációs videókért jutalmazták Webby-vel.