A Wikipédiát gyűrheti le a Google-gyilkosnak várt webkereső

Vágólapra másolva!
Soha többé nem kell apró adatokért bújni a weben elrejtett adatbázisokat, kockás papíron számolni a Wikipédiából kilesett képletek alapján, ha elindul a matematikai szoftveréről ismert Stephen Wolfram webes keresője. Az Alpha segítségével a világ összes adatán végezhetünk számításokat a böngészőből.
Vágólapra másolva!

Úgy sereglenek a weben a Google-gyilkosnak kikiáltott új keresők, mint a középkor királyi udvaraiban az egyszerű aranycsinálási lehetőséggel kecsegtető alkimisták. Az elbukott Cuil, a vegetáló Mahalo után új szolgáltatást kiáltottak ki a legnépszerűbb kereső kihívójának, pedig a Wolfram Alpha inkább a tények utáni kutatást, a hosszas Wikipédia-böngészést és a bonyolult képletek Excelben való összelegózását teszi majd feleslegessé.

A hagyományos keresők azokra a kérdésekre tudnak válaszolni, amelyekre egyszer valaki már leírta a pontos választ. Ezekkel szemben a rendszerezett adatokkal dolgozó Alpha információkat szed össze, algoritmusaival számíthatóvá alakítja őket, és számol. Az új kereső olyan kérdésekre is tud válaszolni, amelyeket még senki nem tett fel - foglalta össze a májusban induló szolgáltatás és a Google közti különbséget Stephen Wolfram tegnapi webes előadásán.

Nem csak középiskolás fokon

Bemutatója alapján természettudományokban a legerősebb az Alpha. A szolgáltatás egyforma könnyedséggel végez el integrálszámításokat és egyszerű összeadásokat is. A matematikai formulákat több alakban is kiírja, a tanulók kedvéért pedig belekerült a lépésekre bontás is, hogy könnyebb legyen megérteni az elvégzett műveleteket.

Már a Google keresőjébe épített Calculatornak sem, az Alphának sem okozott gondot a különböző mértékegységek egymásba történő átváltása. Nem csak az SI mértékegységekkel boldogul el, még azt is meg tudja mondani, hogy 3000 karakternyi szöveg hány oldalra fér rá, illetve mennyi idő egy átlagos számítógép-használónak, valamint egy képzett gépírónak bepötyögnie azt. A keresőmotor összehasonlításokat is tud készíteni, két hasábba egymás mellé rendez adatsorokat, ha elég információ áll rendelkezésre, hisztogramot és grafikont is készít, mutatva a múltbéli értékeket is.

foto: CNET
Amiben szám van, azzal boldogul az Alpha (további képek a CNET-en)

Az Alpha mindennel tud számolni, amiről van adat. A felhasználó egy kereséssel eloszthatja akár az európai internethasználók számát az amerikai erdészek 2004-es átlagkeresetével. Sok értelme a hányadosnak ugyan nem lesz, de a kereső ad választ, illetve mutatja a forrásokat is, ami alapján a végeredményt kiszámolta. Az Alphát használva egy hosszú mondattal meg lehet tudni olyan információkat, amelyekhez korábban hosszú tízpercek voltak szükségesek. Wolfram ezt időjárási és életrajzi adatokat használva mutatta be, megkérdezve az Alphát arról, milyen volt az idő Princetonban Kurt Gödel halálának napján.

Hitelesség mindenekelőtt

Az új kereső erejét az alá becsatornázott adatbázisok jelentik. Ezek teszik lehetővé, hogy akár várható élettartamra, időjárási adatokra, földrengésekre, csillagászati eseményekre vagy nevek gyakoriságára is kereshessenek a felhasználók. Egy ilyen szolgáltatásnál kiemelkedően fontos, hogy az adatokkal zsonglőrködő gridMathematica szerverek jó információkat kapjanak. Az induló információforrásokat tekintélyes méretű szakértői gárda válogatta össze, és a később bekerülő adatbázisok hitelességét is szakemberek fogják megvizsgálni.


Táblázatok, grafikonok - Stephen Wolfram bemutatja keresőjét

Stephen Wolfram elmondta, hogy a tevékenységek nagy részét automatizálták, de az adatok pontosságának ellenőrzéséhez elengedhetetlen a szakértői tudás is. Az Alpha projekt száz emberrel indult el, jelenleg körülbelül 250 fő dolgozik a várhatóan két hét múlva elinduló, újfajta keresőn..

Nem beszél magyarul

A bonyolultabb nyelvi szerkezetek megértésére is képes technológiának természetesen hátulütői is vannak. A Wolfram Alpha egyelőre csak az angol kérdéseket tudja feldolgozni, és a közeli jövőben sem valószínű, hogy bővülne a nyelvek kínálata. A szoftver felismeri, ha például franciául szólnak hozzá - ezt be is mutatta Wolfram -, ám csak azt tudja válaszolni, hogy nem beszéli a nyelvet.

Az előadás során Stephen Wolfram nagyrészt amerikai vonatkozású adatokkal mutatta be az Alpha működését. Egyelőre nem tudni, mennyire lesz felkészülve akár európai adatokkal a szájt, az viszont biztos, hogy már a matematikai és fizikai képességei, valamint az ügyesen ábrázolt összehasonlításoknak köszönhetően kontinensünkön is kedvelt szolgáltatássá válhat.

Pénz is lehet belőle

A Wolfram Alpha webes verzióját bárki ingyen használhatja majd, pénzt csupán a saját adatokat is tartalmazó, személyre szabható Pro verzióért kell fizetni. Aki befizet a szolgáltatásra, az hozzájuthat majd valamiféle asztali kliensprogramhoz is, valamint több formátumban is kinyerheti a keresése eredményéül kapott adatsorokat.

Az Alpha az indulás pillanatától kezdve rendelkezni fog alkalmazásprogramozási felülettel (API), amit a játszani, tanulni kívánó fejlesztők ingyenesen használhatnak, ám a Wolfram keresőjére épülő szolgáltatásoknak már fizetniük kell az API használatért. A harmadik lehetséges bevételi forrás a technológia licencelése az adataikat áttekinteni és keresni vágyó cégeknek.