Elbizonytalanodott az olajpiac

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 56,71 dolláron zárt májusra a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 37 centtel drágábban, mint szerdán. A New York-i zárás után a chicagói Globexen folytatódó elektronikus jegyzésben 39 centtel 56,32 dollárra, a szerdai záró alá olcsóbbodott.

Napközben, 58,57 dolláron, új idei csúcsot ért el a kőolaj ára a még folytatódott "fellendülési spekulációban". Az utóbbi napokban számos adat jelent meg világszerte arról, hogy a visszaesés lassul az iparban és a szolgáltatásokban. Ezek nyomán ismét terjed a meggyőződés a piacon, hogy a nemzetközi gazdasági válság túl van a legrosszabbon. A nap végére azonban a részvénypiacok romlása lenyomta az olajpiacot is. A végeredmény, az 56,71 dollár azért így is idei zárócsúcs volt, de utána megint esett az ár.

Az ICE Futures jegyzésében az északi-tengeri Brent ára 56,47 dollár volt záráskor, 32 centtel drágább a szerdai zárónál. Napközben 58,22 dollárig emelkedett. A hivatalos zárás után folytatódó jegyzésben 29 centtel 56,18 dollárra olcsóbbodott.