Örülne a kormánytámogatásnak az MNB

Vágólapra másolva!
Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) örömmel venné, ha a jövőben, amikor már önállóan határozza meg az inflációs célt, a kormány valamilyen formában megerősítené, hogy az újonnan kitűzött inflációs célszámmal egyetért - közölte az MNB pénteken. A kormánytámogatás ilyen eseti kinyilvánítására elvben nincs szükség.
Vágólapra másolva!

A jegybank hétfőn jelentette be, hogy ezentúl nem a kormánnyal közösen, hanem egyedül határozza meg az inflációs célt. Egyben azt is közölte, hogy a cél továbbra is 3 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpontos toleranciasávval, és az Európai Központ Bank kérésére végrehajtott módosítás nincs hatással a monetáris politika vitelére.

Az új eljárásnak megfelelően módosították az MNB és a kormány az inflációs célról kötött tavalyi megállapodását, lényegében kivéve belőle a 3 százalékos inflációs célra való hivatkozást. Így a módosított megállapodásban a kormány meghatározatlan időre szóló általános támogatást ígér a mindenkori inflációs cél eléréséhez, függetlenül annak számszerű mértékétől.

Az inflációs cél nagyságát legkésőbb három év múlva felül kell vizsgálnia a monetáris tanácsnak. Az MNB és a kormány módosított megállapodása azonban visszavonásig érvényes, nincs lejárata - közölte az MNB.

Az MNB-ben azt remélik, hogy a jövőben találnak valamilyen formát arra, hogy a kormány kifejezze, hogy egyetért az újonnan kitűzött céllal. Ugyanakkor elismerték, a mostani megállapodás lényegében biankó támogatás a monetáris tanács által kijelölt, és általa egyoldalúan módosítható inflációs célhoz, azaz az inflációs célkövető rendszerhez.

A megállapodás most már számszerű cél nélkül kinyilvánítja, hogy a kormány és az MNB együttműködik az alacsony inflációs cél megvalósulása érdekében, és azt is rögzíti, hogy az MNB az inflációs célkövetés logikájának megfelelően működik, a kormány pedig vállalja, hogy a döntéseiben figyelembe veszi az éppen érvényes célszámot.