Panorámaképek a Microsoft webes térképén is

Vágólapra másolva!
A  Microsoft egyelőre nem indítja be a Google Street View-jának klónját, de lehetővé teszi partnereinek, hogy a Photosynth technológiával, hagyományos digitális fotókból készült panorámaképeiket a Live Maps webes térképen publikálják.
Vágólapra másolva!

Mint arról hírt adtunk, a Google a hét elején kezdte kamerás autóival lefényképeztetni a budapesti utcákat, amelynek eredményeként az idén a Street View (utcanézet) funkció elérhetővé válik majd a cég webes térképén. A keresőóriással szemben a Microsoft eltérő stratégiát alkalmaz, a felhasználók által készített hagyományos fotókból legenerált térhatású felvételeket ültette saját online térképének Virtual Earth, vagyis virtuális Föld nevű szolgáltatásába. A 3D-s modellek előállításához egy korábban már bemutatott technológiát, a Photosynthet használják, amely lehetővé teszi azt, hogy egy helyszínről készült sok fotóból automatikusan a panorámaképekhez hasonló, az egérrel mozogva bejárható virtuális helyszínek készüljenek.

A tavaly nyár óta bárki számára elérhető Photosynth eddig kísérleti üzemben működött, a Microsoft azonban mostantól lehetővé teszi kereskedelmi célú felhasználását is. A megoldást licencelő társaságok - például hotelek, éttermek, vagy ingatlanügynökségek - a Live Mapsen elérhetővé tehetik majd az általuk készített 3D-s helyszíneket. A kereskedelmi licencet választók számára pedig nem korlátozzák az elkészíthető panorámák mennyiségét sem, és lehetőségük lesz arra is, hogy azokat ne bárki, csak belsős munkatársak érjék el.

Forrás: [origo]
Térképen nézheti meg a panorámákat a Photosynth.net-en

A Photosynth előnye, hogy semmiféle extra felszerelésre nincs szükség a 3D-s helyszínek előállításához, hátránya viszont, hogy a speciális állvánnyal és optikával készülő, 360 fokos panorámafelvételekkel ellentétben a photosynthes tartalmak jelentős része foghíjas, nem fedi le a virtuálisan belátható helyszínt száz százalékosan - bár ez is kivitelezhető, csupán rengetegeg fotó exponálását igényli.

A tavaly beindított Photosynthre egyébként a Microsoft statisztikái szerint eddig mintegy 12 millió fényképet töltöttek fel, amelyből összesen 350 ezer különböző virtuális helyszínt, vagyis "Synth"-et generáltak le. Az átlagfelhasználók számára érdekes tartalmakat a Photosynth.net webhelyen lehet fellelni, itt a baloldali menüben a Map Explore-t érdemes kiválasztani ahhoz, hogy a Google Street View-jához hasonlóan, a Live Maps térképen lehessen böngészni a panorámafelvételek között. Ugyanezt a technológiát alkalmazta a NASA is a Nemzetközi Űrállomás virtuális bejárásához, melyet ezen az oldalon lehet megtekinteni.