Vágólapra másolva!
A gazdasági visszaesés következményeként az exportpiacok globális gyengesége és az exporthitelek szűkössége a világ minden országát kedvezőtlenül érinti majd. A világkereskedelmet vizsgáló nagyobb szervezetek ezért egymás után adják ki a rosszabbnál rosszabb előrejelzéseket.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Világbank jelentése szerint a globális kereskedelem idén 6,1 százalékkal eshet vissza, amire az elmúlt nyolcvan évben nem volt példa. A Világbank a borúlátó előrejelzését elsősorban a feldolgozóipar további gyengülésére alapozza.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint szintén rossz évnek nézünk elébe, a globális kereskedelem idén 9 százalékos visszaesést szenved el, amit a világ exportpiacainak zsugorodása magyaráz. A továbbra is jól teljesítő fejlődő országok exportja ennél kisebb mértékben, 2-3 százalékkal eshet vissza.

Az IMF ennél is pesszimistább: World Economic Outlook éves jelentésében 12 százalékos világkereskedelmi mínuszt valószínűsít, ami a szervezet szerint elsősorban a működőtőke megcsappanásában érezteti hatását - írta meg a Napi Gazdaság.

A folyamatok hatására a második világháború óta nem látott gazdasági zsugorodás következhet be. A Világbank április eleji prognózisában 1,7 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3-3,5 százalékos globális GDP-visszaesést jelzett előre. A harminc legfejlettebb országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a tagországok összességében idén 4,3, jövőre pedig 0,1 százalékos mínuszt prognosztizál.

Szakértők szerint ugyanakkor lendületet adhat a világkereskedelemnek a G20 vezetőinek az az április eleji döntése, melynek nyomán a következő két évben 250 milliárd dollárral segítik a nemzetközi kereskedelmet. Az esteleges pozitív változás természetesen a GDP adatokra is kihatna.