Vágólapra másolva!
A szeptember 11-ei terrorakciók óta most először zárt mínuszos negyedévet Warren Buffett befektetési guru cégcsoportja. A Berkshire Hathaway főleg egy olajvállalat papírjain veszített nagyot.
Vágólapra másolva!

Veszteséget jelentett az év első negyedévéről Warren Buffett amerikai milliárdos vállalata, a Berkshire Hathaway. Ilyen 2001 harmadik negyedéve óta nem fordult elő a biztosítási és befektetési ágazatban érdekelt cégcsoporttal - akkor a szeptember 11-ei terrortámadás utáni biztosítási kifizetések .

A Berkshire 1,53 milliárd dollár veszteséget termelt 2009 első három hónapjában, míg az előző év azonos időszakában 940 millió dolláros profitra tett szert. A rossz eredmény egyértelműen a befektetések számlájára írandó: az ezek nélkül számolt üzleti eredmény 1,71 milliárdos nyereséget mutat (igaz, ez is csökkenés a tavalyi 1,93 milliárdhoz képest).

Az értéküket vesztő befektetések miatt a Berkshire 2,01 milliárd dolláros leírásra kényszerült, ebből 1,9 milliárd kapcsolódott a ConocoPhillips részvényeihez. Az egyébként híresen jó szimatú Buffett a lehető legrosszabb pillanatban, az olajárak tetőzése környékén fektetett be 7 milliárd dollárt az olajvállalatba. Az olaj ára azóta nagyjából egyharmadára zuhant, és egyelőre nem valószínű, hogy jelentős emelkedésnek indulna.

A veszteség más része derivatív ügyletekből származik, illetve abból, hogy a vállalat 80 üzletágából elég sokat sújt közvetlenül a válság. Különösen az építőiparral kapcsolatos tevékenységet folytató cégeknek áll rosszul a szénája. Az idén már két hitelminősítő intézet is lerontotta a Berkshire korábbi AAA besorolását.