Vágólapra másolva!
A washingtoni Fehér Ház 89 milliárd dollárral a GDP 12,9 százalékára emelte hétfőn a tervezett idei amerikai költségvetési hiányt. Az Obama-kormány a recesszióval, a munkanélküliségi segélyek és a vállalatoknak nyújtott támogatások növekedésével indokolta a hiányterv növelését.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Egyéb rossz amerikai hírek mellett furcsamód ez is hozzájárult hétfőn a dollár erősödéséhez. A viszonylag jó amerikai gazdasági hírek gyengítik a dollárt, mert felbátorítják a befektetőket kockázatosabb eszközök vásárlására szerte a világon, a rossz hírek pedig fordítva, segítik a dollárt, mert olyankor a befektetők mindenhonnan az amerikai kincstárjegy feltételezett biztonságába menekülnek vissza.

A friss becslés szerint a szeptember 30-án véget érő 2009-es költségvetési évben a deficit 1,84 billió dollár lesz. A korábbi, februári kormányzati előrejelzésben 12,3 százalékos, 1,75 billió dolláros hiány szerepelt.

A Fehér Ház közlése szerint azért van szükség a várható deficit emelésére, mert a gazdasági visszaesés miatt kisebbek az adóbevételek, és több pénzt kell fordítani a szociális biztonsági programokra. Ugyancsak szerepet játszik az új becslésben a pénzügyi szektornak és az autóipari vállalatoknak nyújtott szövetségi mentőöv.

Miután a demokrata vezetésű kongresszus jóváhagyta az Obama által javasolt gigantikus méretű jövő évi költségvetés tervezetét, benne az egészségügyi és oktatási reformok kiadásaival, a hétfőn megemelt hiánymutató több republikánus és mérsékelt demokrata politikus rosszallását váltotta ki.

A republikánusok azt hangoztatják, hogy Barack Obama elnök az állami szerepvállalás túlzó erősítésére törekszik, hatalmas adósságot halmozva fel. Obama azzal hárítja el a támadásokat, hogy ezt a helyzetet elődjétől, a republikánus George Bushtól örökölte. Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési igazgatója hétfőn közölte: a magasabb deficitet nagyrészt az örökölt gazdasági válság okozza.

A Fehér Ház a jövő évi tervezett hiányt is megemelte: a februári 1,17 billió dolláros becslés után most 1,26 billió dollár, a GDP 8,5 százaléka a várakozás. A 2010-es költségvetés kiadási oldalát a korábbi 3,55 billió helyett 3,59 billió dollárra emelték.

A Fehér Ház ugyanakkor bizakodó előrejelzést adott a gazdaság növekedésére: a várakozás szerint az év végén az amerikai gazdaság éves szinten 3,5 százalékkal bővülhet már, és ennyi lehet a jövő évi egész éves GDP-növekedés is. Ez több mint kétszerese a nem kormányzati szakértők által közölt becslésnek. Az amerikai gazdaság az első negyedévben 6,1 százalékkal zsugorodott éves szinten.

Washington úgy számol, hogy - bár a visszaesés idén súlyosabb volt a vártnál - a pénzügyi rendszer magára találásával erősebb növekedés lesz a mostani recesszió mélysége után. A Fehér Ház jelentése szerint a lakóingatlan-piac idén eléri a mélypontot, amelyet erőteljes javulás, a házárak stabilizálódása fog követni.