Újabb bírság a mellnövelő tabletta miatt

Vágólapra másolva!
Nem tett közzé helyreigazítást és a rá kirótt bírságot sem fizette be a Biovit Pharma Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb büntetést szabott ki a vállalkozásra. A cég egyik tablettájának állítólagos mellnövelő hatása kapcsán került összetűzésbe a hivatallal.
Vágólapra másolva!

A GHV még 2007 októberében állapította meg, hogy a Biovit a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást folytat. A cég az Erdic nevű tablettáját reklámozta, ami szerintük egy mellnövelő és mellfeszesítő hatással rendelkezik és a tabletta szedése széles körben bevált módszernek számít.

A GHV betiltotta a reklámot, mivel állításai nem voltak igazolhatóak és 16 millió forint bírságot szabott ki, valamint kötelezte a céget, hogy legalább fél oldal terjedelmű hirdetést tegye közzé a Joy magazin egy, a Blikk Nők hetilapnak pedig egymást követő két számában a tabletta használhatatlanságáról, anélkül, hogy ahhoz észrevételt fűzne.

A hivatal döntésével szemben a Biovit természetesen fellebbezett, de a pert jogerősen elvesztette. Mindezek ellenére a cég a kötelezettségeit nem teljesítette. Mikor erről tudomást szerzett a GHV, kijelentette, hogy a Biovit 30 napon át napi 20 ezer forint, majd ezt követően napi 30 ezer forint végrehajtási bírságot köteles fizetni, míg nem tesz eleget kötelességének.

A versenyhatóság a végrehajtási bírságot végső soron nem csak a vállalkozásra, hanem annak vezetőjére is kiszabhatja, így ha a mostani végzés nem éri el célját, a GVH megfontolja, hogy éljen ezen eszközzel is. A behajtásra az APEH aktív közreműködésével kerülne sor.