2.0-s tapimobil Tajvanról

Vágólapra másolva!
Tavaly debütált elődje, most pedig a kettes változata került a boltokba a tajvani HTC Touch Cruise mobiljának.  Az új modell elődjéhez képest érezhetően kecsesebb és könnyebb, szoftveresen pedig gyorsabb és okosabb lett. A ráncfelvarrásnak is tekinthető újítások elsősorban navigációra és helyhez kötött szolgáltatásokra összpontosulnak.
Vágólapra másolva!

A telefon leendő tulajdonosainak szerencsére nem kell a készülékhez különféle kiegészítőket vásárolniuk, mivel az alapcsomagban eleve megtalálható számos hasznos kiegészítő: ezek közé sorolható többek között az autós szivargyújtó-töltő vagy a szélvédőre tapasztható tartókengyel.

Lágyabb külső váltotta az ipari designt

Az elődmodellhez képest a megújult Touch Cruise 2 számos újdonsággal szolgál: egyrészt a korább értsd robusztus, kissé ipari küllemű designt ezúttal a Touch Diamond-hoz némileg hasonlító, kifinomultabb, elegánsabb külcsín váltotta fel. A lekerekített éleknek és a vékonyabb kialakításnak köszönhetően egy üzleti tárgyaláson sem mutat rosszul a készülék - a korábbi modell legfeljebb egy kamion műszerfalával mutatott harmóniát. Nem mellékes az sem, hogy a telefon érezhetően kisebb lett széltében és hosszában, illetve jóval könnyebb is elődjénél (103 gramm).

Az árlistákon sokszor Touch Cruise 09 vagy 2009 néven is szereplő készülék a szabványos érintőpálcás kezelés mellett továbbra is használható egy kézzel, köszönhetően a számos ponton továbbfejlődött, a korábban megjelent, Touch Diamondban bevezetett kezelőfelületnek.

Feljavították a menüt

Sok társához hasonlóan a Touch Cruise 2-es is Windows Mobile operációs rendszert futtat, ehhez a tajvani fejlesztők készítettek saját grafikus felületet. Míg a HTC korábbi kezelőfelületeit lassú és kiszámíthatatlan működés jellemezte, az új modellből ezek a gyerekbetegségek már eltűntek. Az izmos, 528 megahertzes Qualcomm processzornak és a hatékonyabb memóriakezelésnek köszönhetően az új Cruise működése egészen gyors, és bár sokszor még most sem volt egyértelmű, hogy éppen a menüpontok között görgetünk, vagy kiválasztünk egyet.

A menüpontok továbbra is szépen animáltak, de még mindig nem olyan gyorsan történnek a menüben események, mint az etalonnak számító iPhone esetében. Érdemes minden egyes gyakran hívott partnerhez fotókat csatolni, így könnyebben lehet őket elérni, tekintve, hogy a készülék telefonkönyvében sajnos továbbra is nehézkes keresni.

Azt sem értettük, hogy a szoftvernek miért kell minden egyes apróságra figyelmeztetnie a felhasználók: ha például már elolvastunk egy sms-t, akkor is fent marad a státuszmenüben az ikonja, melyre ilyenkor még plusz kettőt kell klikkelni, mire eltűnik végre.

Tapogatni kell a képernyőt

A kijelző felbontása nem változott az elődhöz képest, pedig a 240x320 pixel talán ma már kevésbé versenyképes, mint 2008-ban. A képernyő átlója 2,8 col, ez hétköznapi használatra megfelelő - internetezéshez már kevésbé. A kijelző természetesen teljes felületén érintésérzékeny, és képes 90 fokban elfordulni, viszont napfényben még akkor sem lehet látni a tartalmát, ha a háttérfény a maximumon van. Ezt ellensúlyozandó viszont kifejezetten élvezetes, hogy a készüléken képeket nézve az ujjakkal különféle mozdulatokat téve forgathatók, vagy nagyíthatók a felvételek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kijelző alatt található a telefonhívást elfogadó és elutasító gomb, illetve az előre telepített TomTom navigációs szoftver, illetve egy új, Footprint nevű alkalmazás dedikált gombja. Középen egy ötállású navigációs gomb, körülötte pedig egy forgatható gyűrű helyezkedik el, amellyel elvileg könnyebb lenne az arra alkalmas felületeken a görgetés - az már nem egészen egyértelmű, hogy miért csak bizonyos funkciók esetében használható ez a hasznos apróság.

Levadássza a műholdakat a GPS

Az előre telepített TomTom navigációs szoftver sajnos csak egy alapcsomag, ahhoz, hogy használni is lehessen, mobilinterneten keresztül kell térképeket letölteni hozzá. Miután felcsatlakozik a készülék a megfelelő szerverre, ki lehet választani, hogy mely magyarországi településeket akarjuk ingyenesen beszerezni - tesztünk során a Balaton környékén barangolva meg voltunk elégedve ezzel, és az elérhető érdekes helyek (POI) számával is - ráadásul a közeli helyszínek és szolgáltatások listázását egyszerűen biztosítja a telefon. Egyedül az volt zavaró, hogy a magyar nyelvű hangos navigáció nem volt elérhető hozzá.

Az már kevésbé pozitív, hogy a navigáció elképesztő mértékben fogyasztja az amúgy is alacsony teljesítményű akkumulátor a kapacitását - gyakorlatilag kizárólag az autós töltőről érdemes üzemeltetni. A mindennapi zökkenőmentes használathoz érdemes igénybe venni a QuickGPS nevű remek funkciót is: ez egy hétre előre letöltheti a GPS-műholdak várható pozíciója, így a gyakran hosszú percekig tartó várakozás a műholdak fellelésére pár másodpercre redukálódik.

Betájolja a fotókat is

Egy másik új, bár kevésbé hasznos szoftver a Footprints, amelyet a legtöbb új készülékére feltölt a HTC. A program a geotaggingre, vagyis arra szolgál, hogy automatikusan elmentse egy adott fénykép készítésének koordinátáit. Ezekhez a felvételekhez ráadásul rövid hangos kommentárt is lehet mellékelni, végül pedig a rögzített fotókat a TomTom saját szoftverébebn, vagy a Google Mapsen elhelyezve is meg lehet tekinteni. A beépített kamerával egyébként 3,2 megapixeles, maximálisan 2048x1536 pixeles fotókat lehet alkotni, de sajnos érthetetlen módon az autófókusz kimaradt belőle, így közeli képeket nincs értelme készíteni vele, megfelelő élességállítás híján ugyanis ezek életlenek lesznek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

HSDPA van, videotelefon nincs

Ráadásul hiába támogatja a leggyorsabb HSDPA széles sávú mobilinternetes technológiát a Touch Cruise 2, a tipikusan a képernyő sarkába szerelt, másodlagos, videotelefonálásra szánt kamera bizony kimaradt a készülékből.

A maximálisan másodpercenkénti 7,2 megabites (vagyis másodpercenként valamivel kevesebb mint egy megabájt adat letöltését) biztosító HSDPA technológiának és a remek mobilos böngészőjéről ismert Opera cég megoldásán alapuló böngészőnek köszönhetően egész élvezetesen lehet komplett weboldalakat megtekinteni az új HTC okostelefonon..
Ellenben a kijelző még 90 fokkal elforgatva is igen parányi, túl azon, hogy kézzel kiválasztani a nagyítást vagy a linkre történő klikkelést még mindig nem elég konzekvens: hol ez történik, hol az.

Ráncfelvarrott öregfiú

Összességében tetszett a HTC Touch Cruise 2 megújult külseje elnyerte tetszésünket, ahogy az is, hogy érezhetően gyorsabb lett a működése. Ellenben ebben a formában a Windows Mobile operációs rendszerre épített saját grafikus felület inkább körülményes hibrid megoldásnak tűnik, mint hatékonyan használhatónak. A kijelző felbontását már régen meg kellett volna emelni, illetve sokkal pontosabban kellene működnie az érintésérzékeny ikonoknak is - rengeteg türelem kell még mindig pontos becélzásukhoz. Sajnálattal vettük tudomásul azt is, hogy az akkumulátor kapacitása továbbra is elég vérszegény, így állandóan töltő közelben kell lenni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen használni a telefont.