A BMW Team Hungary a nürburgringi 24 óráson

Vágólapra másolva!
A BMW Magyarország idén nagyon nagy kalandba kezdett: tisztán magyar versenyzőkből álló gyári csapatot indít a világ talán legnehezebb autóversenyén, a nürburgringi 24 óráson.A kép alá galériát rejtettünk. Kattintson!
Vágólapra másolva!

A magyar autósport történelemkönyvében eddig nem sűrűn fordult elő, hogy egy kizárólag magyar versenyzőkből álló csapat gyári támogatással induljon egy rangos nemzetközi versenyen. A BMW hazai importőre azonban úgy döntött, hogy egy magyarokból álló csapatot indít a világ talán legnehezebb versenyén, a nürburgringi 24 órás versenyen. A csapat hivatalos neve: BMW Team Hungary with EfficientDynamics, és a 142-es rajtszámot kapta az immár 37. alkalommal megrendezett nürburgringi 24 óráson. Ezt követően a csapat még ősszel is elindul a másodszor megrendezett hungaroringi 12 órás futamon.

A BMW 120d versenyautóval induló csapat tagjai: Palik László, Vida János, Walter Csaba és Wéber Gábor. A BMW Team Hungary versenyzői valamennyien magyar bajnokok, de egyikük egy másik szakágban, terepraliban érte el legnagyobb sikereit. Palik tavaly abszolút bajnoki címet nyert a tereprali szakágban, emellett nagy sikereket ért el a tereprali világkupán, ezért az év végén az Év Autóversenyzője lett. Walter Csaba tavaly megnyerte a gyorsasági szakágban a nagy túraautók bajnokságát, idén pedig gyári szerződést kapott a GT3-as Európa-bajnokságban induló Alpina csapattól. Wéber Gábor kétszeres bajnok a Renault Clio Kupában, valamint tavaly eredményes képviselte hazánkat a Seat Európakupán. A Zengő Motorsport versenyzője a WTCC elsőszobájában futamot is nyert, de az itthoni Seat Kupában is kiemelkedően szerepelt. A csapat legérdekesebb pontja számunkra mégis Vida János, aki a Renault Clio Kupa tavalyi bajnoka, és nem mellesleg az [origo] autó rovatának munkatársa is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GFoyf9R3lp5ogvEp


A nagy bejelentés videón


A nürburgringi 24 órás történetében a BMW a legsikeresebb autómárka, de ezen a versenyen a BMW Magyarország először indít saját csapatot, amelynek színeiben a már említett négy pilóta felváltva versenyez majd az erre a versenyre külön átépített BMW 120d versenyautóval. A versenygépet a BMW Motorsport az évek óta bajor modellekkel versenyző Schubert Motorsport segítségével építette meg. A csapat mellett az autó is rendelkezik magyar gyökerekkel, hiszen dízelmotorjának elődjét a BMW világhírű mérnöke, a magyar Dr. Anisits Ferenc és csapata tervezte.

A 24 órás versenyen kétszáznál is több autó indul, tavaly 250 nevező volt, idén a szervezők több mint 220 ezer nézőt várnak a helyszínre. Az autók három bolyban rajtolnak, egy boly 70-80 autóból áll. A bolyokat egy perc különbséggel engedik el, hogy a rajtnál ne legyen tömegkarambol. A rajt előtt a nézők bemennek a pályára, és még a felvezető körben is (amely szintén 25 kilométeres) közvetlenül a pálya mellől biztatják a versenyzőket.