Mínuszban zárt New York

Vágólapra másolva!
Több mint fél százalékkal csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,54 százalék (9,07 pont) csökkenéssel 1680,14 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8268,64 ponton zárt 0,75 százalék (62,68 pont) gyengüléssel.
Vágólapra másolva!

Az egymással ellentétes mozgó, vagy éppen nem mozduló makrogazdasági adatok befolyásolták elsősorban a befektetőket. A szakértői várakozásoknak megfelelően stagnáltak az áprilisi amerikai fogyasztói árak, ugyanakkor az energia- és élelmiszerek nélküli maginfláció a becsültnél nagyobb lett, 0,3 százalékkal nőtt.

Ugyancsak pénteken közölték, hogy New York-körzetben a feldolgozói aktivitás és az ipari termelés a vártnál kisebb mértékben csökkent. Pénteki adat szerint nyolc hónapja legmagasabb szintre emelkedett május közepén az amerikai fogyasztók hangulatát tükröző Michigan fogyasztói bizalmi index.

Az összességében kedvező adatok ellenére a befektetők hezitáltak vásárlásokat kezdeni attól tartva, hogy a börze közel két hónapja tartó javuló trendje kifulladóban. A befektetők bizonytalankodásához hozzájárult, hogy a jövő héten több, az ingatlanpiaccal kapcsolatos havi amerikai adat lát napvilágot, és messze nem biztos, hogy kedvezőek lesznek.

Vegyes volt a fogadtatása annak a bejelentésnek, hogy a pénzügyminisztérium többmilliárd dollár támogatást nyújt hat életbiztosítónak. A döntés kedvező abból a szempontból, hogy a biztosítók friss tőkéhez jutnak, kedvezőtlen viszont azért, mert a biztosítók gondja komoly kockázatot jelent a pénzügyi rendszer egészére.

Az általános tőzsdei trendet erősítették az olajipari részvények a kőolaj két dollárt meghaladó gyengülésére. A nyugati féltekén irányadó júniusi WTI olajfajta ára 2,28 dollárral 56,34 dollárra hanyatlott. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3483 dollárra gyengült a csütörtök késő esti 1,3642 dollárról (-1,17 százalék). A dollár 95,11 jenre csökkent az előző napi 95,77 jenről (-0,69 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, májusi határidőre 2,90 dollárral 930,90 dollárra nőtt.