Vágólapra másolva!
Minden számítógép alkatrészek közül a billentyűzet van a legmostohább helyzetben. Hagyományosan a bevásárlólisták utolsó helyét foglalja el, egérre még csak-csak áldoz az átlagos géphasználó, de spéci billentyűzetre szinte sosem. Pedig ritkán elhangzó "mutasd, min gépelsz, megmondom ki vagy" mondatban van igazság. Különleges tasztatúrák, réztől csilligó billentyűzetek, űrtechológiát használó kütyük következnek.
Vágólapra másolva!

Egészen biztosan hálás dolog lehet a videojátékok szerelmeseinek perifériákat gyártani, mert nem telik el év újabb sokfunkciós billentyűzet, szuperpontos egér bemutatása nélkül. Idén a Logitech indította be a gamerek nyálelválasztását G19 névre keresztelt csodájával. A tasztatúra beépített, extra játékinformációk megjelenítésére képes LCD-kijelzővel, és egy tucat szabadon programozható gombbal rendelkezik, egyszerre akár öt gomb lenyomását is érzékeli. A kütyü 37 ezer forintos kütyühöz nem jár semmilyen egyéb kiegészítő. A Logitech gamer sorozatába tartozó egerét illetve a színben hozzáillő surround hangzást ígérő fülhallgatót külön kell megvenni, ami tovább növeli a felszerelés árát.

Alternatívát jelenthet a kizárólag a játékosok kiszolgálására termelő Razer cég csúcs keyboardja a Tarantula. A kevesebb programozható gombbal - csak tíz jutott - rendelkező, LCD-kijelző nélküli billentyűzet a sebességével és alacsonyabb árával próbálja meggyőzni a vásárlókat. A gyártó ígérete szerint 10 gomb egyszerre történő lenyomását tudja kezelni a Tarantula, így mesebeli kombinációkat tudnak bevinni a felhasználók. A Razer billentyűzet ára 22-23 ezer forint körül mozog, tehát valamivel megfizethetőbb, mint a Logitech szemet gyönyörködtető, ám aranyárban mért billentyűzete.

Mindent bele masinák

Nem csak azért kerülhet komoly elektronika, sőt kijelző a billentyűzetbe, hogy jobban menjen a World of Warcraft. Bármilyen komoly is az akció, az Art Lebedev stúdió éveken keresztül csak ígérgetett Optimus Maximus-át véletlenül sem kezdi el püfölni a felhasználó. Az 1700 dollárba - azaz közel 360 ezer forintba - kerülő kütyü billentyűinek mélyén apró és méregdrága OLED-kijelzőket vannak, így a kiosztást könnyen áttervezheti a felhasználó. A tervező honlapján bemutató is van arról, milyen átállítani a PhotoShopos munkára szabott kiosztást mondjuk a Half-Life fegyvereit tartalmazóra. Bár az kütyü remekül néz ki, ráadásul a hasonló funkciókat kínáló multitouch érintőképernyőkkel szemben az Optimus gombjai valóban gombként viselkednek, az árából már egy remek tábla PC-t is lehet venni.

Forrás: [origo]
Optimus AUX - 15 billentyű 140 ezer forintért

Bármennyire rossz is a lapjárás pasziánszban, az Asus Eee Keyboardra is csak óvatosan szabad rácsapni, mert a billentyűk alatt ott lapul a teljes számítógép. A júniusban érkező nettop minden alkatrészét sikerült bezsúfolni az apró gépházba a tajvani mérnököknek. Sőt, nem csak az Apple lapos tasztatúráihoz hasonlító billentyűk, hanem egy 800*480 pixel felbontású érintőképernyő is belefért még a tervbe. A tervezők szerint ez a felület gyorsindítókény funkcionálna, egy-egy érintéssel lehetne olyan alapfunkciókat lehetne innen elindítani, mint a chat, a levelezőprogram vagy a böngésző.

Munkára termett darabok

Akit már a Microsoft furcsán kinéző, kettészelt kiosztással rendelkező, ám használói szerint kifejezetten kényelmes Natural sorozatba tartozó billentyűzetei is elriasztanak, azok valószínűleg a Kinesis cég termékeinek látványától is elájulnak. A heti több millió karakter legépelő felhasználóknak ergonomikus munkaeszközöket gyártó vállalatnál teljesen kettévágott, egymáshoz képest szögben álló, sőt a sci-fik idegen űrhajóinak vezérlőpultját idéző bemélyített billentyűzetek kaphatóak. Az igényes kidolgozásnak és a szakemberek által készített dizájnnak természetesen ára van, a legspártaibb Kinesis periféria is száz dollárba kerül. A képünkön szereplő csodálatos Advantage Pro nevű darabért pedig majdnem nyolcvanezer forintnak megfelelő dollárt kell kifizetni, igaz egy csúcs programozó valószínűleg gyorsan megkeresi az árát az ínhüvelygyulladást távol tartó eszköznek.

Forrás: [origo]
Kinesis Advantage: bele kell tanulni a használatába

Van persze más iskola is, amelyik a tökéletes dizájn helyére a strapabíróságot helyezi, aminek követői fájós csuklójukat fáslival betekerve, és a kávéscsészébe hamuzva tovább dolgoznak a jövő szoftverein. Az ilyen felhasználók fétise az IBM klasszikus Model M billentyűzete. A rugós mechanikát alkalmazó, gépeléskor hangosan kattogó perifériák elpusztíthatatlanok. 1984 és 1991 között gyártotta az M billentyűzeteket, az eBayen pedig a mai napig százas nagyságrendben lehet találkozni a hangos, de megbízható szerkezetekkel. A fanatikusok nagy örömére a tervet 1997-ben megvette az Unicomp nevű cég, így frissen gyártott kattogós masinákat is lehet kapni hetven és száz dollár közötti összegért. Illetve van számos, az M sorozatú billentyűk babérjára pályázó periféria, például a feliratok nélkül is kapható német Das Keyboard.

A rajongók szerint a hang remek visszajelzés, rugós mechanikának köszönhetően pontosan érezni, mikor van rendesen lenyomva a billentyű, ez a két tényező pedig különösen gyors gépelést tesz lehetővé. Arról nem is beszélve, hogy az örökkévalóságnak készült perifériák használói valamiért hamar kiérdemlik a saját irodát.


Csendesen gépelni csalás

Nem csak a programozói fórumokban és a technikatörténeti írásokban bukkan elő a Model M. Jake von Slatt, steampunk dizájner, mesterember és rendkívüli gentleman is ezt a típust választotta írógépbillentyűket használó stílusos modja alapjául. A Steampunk Keyboard külsejében egyáltalán nem hasonlít az alapjául szolgáló IBM szerkezetre, a vastag műanyag helyére szövet és fényes réz került, a szögletes gombok helyét az eBayről vásárolt retró gombszerű kerek billentyűk vették át. A Verne-regények világát idéző szerkezet egy jellemzőjét megtartotta, ugyanúgy kattog, mint a többi megsárgult Model M.

Fél kézzel is megoldható

A netbookok kitalálása előtt számos ötlet volt arra, hogyan lehet kényelmesen gépelni olyan szűk helyeken, mint egy repülőgép vagy egy busz ülése. A 10-12 hüvelykes kijelzővel szerelt szubnotebookok drágák voltak, logikus döntésnek tűnhetett csak a billentyűzet méretét csökkenteni. Ha pedig kicsinek kell lenni a tasztatúrának, akkor már lehet félkezes is - gondolhatták a mérnökök - és megszülettek azok a billentyűzetek, amiken öt ujjal is le lehet ütni bármelyik karakter.

Forrás: [origo]
Ennél kisebb tényeg nem lehet (fotó: Adam Sporka)

A maréknyi billentyűről különböző módosítógombok lenyomásával lehet előcsalogatni mindent, ennek megoldása különbözteti meg egymástól az amúgy hasonló kütyüket. Fél kézzel gépelni nem olcsó, a ThinkGeek-ről is megrendelhető Frog Pad nevű aranyos fehér eszköz 150 dollárba kerül, a kanadai Matias Halfkeyboardjáért pedig közel 600 dollárt kell kifizetni. Mivel az utóbbi árából egy teljes felszereltségű, akkuval megtömött és mobilnettel az internetre akasztott netbook is kijön, inkább a Frog Pad-et vagy egy netbook beszerzését ajánljuk a sokat utazóknak.

Majdnem itt a jövő

Futurisztikus ötletekből nincs hiány, 2008-ban a Las Vegas-i technológia vásáron, a CES-en díjat kapott a Lightglove Wrist VMote, ami félúton található a plüssel borított karkötők, a távirányítók és a billentyűzetek között. A furcsa alakú szerkezet infravörös szenzorokat tartalmaz, viselője tenyerét és ujjait figyelve próbálja kitalálni, melyik billentyűket nyomja le épp a láthatatlan billentyűzeten a felhasználó.


A léggitár után itt a légzongora is

A hivatalos honlap üressége, illetve a hírek hiánya arra enged következtetni, hogy a VMote-ot kitalálóknak, egyelőre nem sikerült meghonosítaniuk a fénybillentyűzetes karperecet. A hét év fejlesztés után bemutatott demó kevés volt ahhoz, hogy a kütyü sorozatgyártásba kerüljön. A Különvélemény futurisztikus világa még nem költözött be a dolgozószobákba. Persze az is lehet, hogy a jövő egészen máshogy fog kinézni, a húsz-harminc év múlva használatos interfészeket még sci-fikben sem láthattuk.