Vágólapra másolva!
Szerdán 20.45-kor Isztambulban az ukrán Sahtar Donyeck és a német Werder Bremen méri össze erejét a labdarúgó UEFA-kupa történetének az utolsó döntőjében. Az esélyekről két magyar futballistát kérdeztünk: Bodnár László 2000 és 2004 között Ukrajnában a nagy Sahtar-rivális Dinamo Kijevet erősítette, míg Lisztes Krisztián 2001-től 2005-ig 92 mérkőzésen 8 gólt szerzett, s 2004-ben bajnoki címet is nyert a Werderrel.

UEFA-kupa, döntő:
Sahtar Donyeck (ukrán) - Werder Bremen (német)
helyszín: Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion (kapacitás: 52 586)
kezdési időpont: szerda, 20.45
játékvezető:Luis Medina Cantalejo

Bodnár szerint a Sahtar-edző egészen kiváló stratéga

A 30 esztendős Bodnár Lászlónak mostanság panaszra semmi oka, hiszen sérüléséből a vártnál sokkal hamarabb felépült, s vasárnap osztrák bajnok lett a Salzburggal.

A jobb oldali védőnek szép emlékei van a Sahtarról, hiszen ellenük debütált az ukrán bajnokságban: "Épp ellenük játszottam először a Dinamóban, és rögtön góllal mutatkoztam be, így nehezen tudnám felejteni őket. Nagyon jó csapatuk van, minden körülmény adott ahhoz Donyeckben, hogy a klub nagy sikereket érjen el. Tavaly ott voltak a BL-ben s még a Barcát is legyőzték idegenben."

Bodnár szerint arról azért nincs szó, hogy a mostani Sahtar jobb lenne, mint a Sevcsenko és Rebrov fémjelezte Dinamo Kijev. "Az a Kijev erősebb csapat volt, mint a jelenlegi Donyeck, amely azért szintén nagy játékerőt képvisel. A Dinamo azonban BL-negyeddöntőig jutott, ami szerintem ma még nagyobb presztízzsel bír, mint egy UEFA-kupa-döntő - a nehezebb ellenfelek miatt."

Az ukránok keretében öt brazil (Fernandinho, Jádson, Ilsinho, Luiz Adriano, Willian) szerepel, kérdés, milyen nívót képviselnek - az eredmények azt mutatják, hogy jó játékosokról van szó. "A robusztus futball jellemző az ukrán ligára, kevés a technikás játékos, így nagyban fellendítette a trükkös brazilok érkezése nem csak az ukrán, de az egész kelet-európai labdarúgást. A Sahtar dél-amerikai futballistái nagyon jók, rúgdossák a gólokat, az UEFA-kupa elődöntőjében mind a hármat ők szerezték a Dinamo ellen."

A donyeckiek Bodnár szerint kiváló edzőjük miatt is esélyesek: "Mircea Lucescu 2004 óta irányítja a csapatot, s azóta nagyon jól megy nekik, minden évben vagy bajnokságot, vagy kupát nyernek. A román szakember egészen kiváló stratéga. Tudom, hogy a brémai Diego nem játszik a döntőben, ám ennek ellenére sem tudom megtippelni, hogy ki lesz a kupagyőztes, számomra mindkét gárda szimpatikus, és úgy vélem, hogy küzdelmes meccs dönt majd a trófeáról."

A 30-szoros válogatott futballista amondó, az ukrán foci még nem ért fel a csúcspontra, hiszen egyelőre csak két csapat képvisel magas színvonalat, ám "előbb-utóbb feljutnak oda, ahová az orosz már odaért".

Kérdésünkre, hogy visszatérne-e még Kijevbe, egyértelmű nemmel válaszolt: "Húszévesen jó ötlet volt Kijevbe szerződni, Valerij Lobanovszkij edzősködése idején sokat léptem előre, ám nyáron inkább egy erősebb bajnokságba szerződnék. A korábbi érdeklődő skót Celtic egyébként még mindig képben van, ha eladják a jobbhátvédjüket, akkor ismét előtérbe kerülhetek náluk - ám sok más lehetőségem is van."

Lisztes: Diegót nagyon nehéz lesz helyettesíteni

Lisztes Krisztián négy éven át játszott Brémában, 2004-ben bajnokságot is nyert a klubbal, így nem meglepő, hogy nagyon szorít a zöld-fehéreknek, akik ugyan bejutottak az UEFA-n kívül a német kupa döntőjébe is, ám a bajnokságban - az utolsó forduló eredményétől függetlenül - mindössze a tizedik helyen végeztek.

"Remélem, hogy megnyerik a döntőt, nagyon szurkolok nekik, mondjuk nagy hátrány, hogy sem Diego, sem Hugo Almeida nem játszhat Isztambulban, ez picit gyengíti az esélyeit. A Donyecket annyira nem ismerem, de tudom, hogy több remek brazil játékosa is van. Ha a Bréma előveszi a két kupában alkalmazott támadójátékát, akkor megnyeri a mérkőzést" - mondta az [origo]-nak a Werder esélyeiről Lisztes.

A 33 esztendős középpályás úgy véli, hogy a kupamenetelés nagyban közrejátszott abban, hogy a korábbi évek remeklése után - 2004 óta mindig dobogós volt a Werder a Bundesligában - idén csak a középmezőnyben végzett az északnémet klub. "Sokat kivett a hármas terhelés a játékosokból, sérülések is közbejöttek, nem úgy alakult a bajnoki szereplés, ahogyan azt a brémaiaik elképzelték, de a szurkolókat kárpótolná, ha a csapat hazahozná az UEFA-kupát. Ha még emellé összejön a hazai kupasiker is, az már óriási siker lenne a csapat számára. Az elmúlt évek remek bajnoki szereplései után amúgy szerintem bekalkulálható volt, hogy a Bundesligában lesz egy kisebb visszaesés a Werdernél."

Forrás: MTI

Lisztes még mindig brémainak érzi magát

Lisztes szerint a drukkereken semmi nem fog múlni: "A német szurkolók ott lesznek Isztambulban, nem fogják kihagyni a finálét, pláne, hogy Törökországban lesz a meccs, ahol jó idő van, így összeköthetik egy kis nyaralással is."

A középpályásnak nincs kétsége afelől, hogy a Bréma az esélyesebb: "A németekre jellemző, hogy a nagyobb meccsekre felszívják magukat, a kisebb csapatok ellen viszont könnyebben elbukhatnak. Ha a finálé légköre okozta extra emotiváció jó játékkal is párosul, megállíthatatlan lesz a Werder. Mellettük szól az is, hogy Thomas Schaaf kiváló edző, ő a legjobb azok közül, akikkel valaha dolgoztam. A hiányzókat nem könnyű pótolni, s bár ott van Pizarro, Rosenberg, Özil, Frings, mégis, Diegót nagyon nehéz lesz helyettesíteni. Csapatként kell nagyot alkotnia a Brémának.

Lisztes a minap bombagólt lőtt az Augsburgnak, s olyannyira jól sikerült a féléves Bundesliga-szezonja, hogy a klubja marasztalja, további egyéves szerződésről tárgyalnak. "Eltöltöttem 4 és fél évet Stuttgartban, négyet Brémában, a Mönchengladbachnál is megfordultam, most pedig a Rostockban szerepelek, de mondhatom, hogy még mindig brémainak érzem magam. Hogy miért? Mégis csak zöld-fehér a színük, és 2004-ben bajnokságot nyertem velük. Szívesen emlékszem vissza ezekre az időkre."