Hasznos lehet a Mol az emírségbeli gázcégnek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek gázcége, a Dana Gas az Öböl-régió legnagyobb magán gázcégéből kisebbfajta multinacionális energiapiaci szereplővé válhat, ha sikerül az a terve, hogy Észak-Irakból szállítson gázt Európába. Elemzők szerint az ügylet a Dana Gas céget nemzetközi hálózat részévé teszi, kölcsönös részvényesi megállapodások révén és hozzáféréssel a kiterjedt európai piachoz. A szállítási ügylet bejelentése nyomán a Dana részvényei két nap alatt 15 százalékot nőttek.
Vágólapra másolva!

A Dana partnerei az ügyletben az OMV és a Mol. A Nomura bank egyik elemzője szerint az ügylettel a Dana készpénzhez jut adósságai fedezésére, emellett lesz két olyan partnere, amelyek meglehetősen jól ismerik az európai gázpiacot. Egy másik elemző azt emeli ki, hogy a szállítási megállapodás piaci értéket ad a kurd ügyleteknek.

A Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég bejelentette vasárnap: konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket.

A nyugati hatalmaknak az a céljuk a Nabucco gázvezetékkel, hogy csökkentsék az európai országok energiafüggőségét Oroszországtól. Európában óriási a kereslet egy olyan gázmennyiségre, amellyel elméletileg megtöltenék a 10 milliárd dolláros beruházással megépítendő vezetéket, a probléma éppen az, hogy megtölthető-e vezeték gázzal.

Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak a cégek közleménye szerint tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV cég is, amelyek a Nabucco részvényesei voltak kezdettől fogva.

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy térségbeli készleteinkből 2014-re már kitermelhető napi több mint hárommilliárd köbméter" - mondta Badr Dzsafar, a Crescent Petroleum ügyvezető igazgatója. Az OMV 350 millió dollárt fog fizetni a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. Ezt a pénzt az arab cégek beleinvesztálják a tervbe. A megállapodás előtt a Crescent és a Dana fele-fele arányban birtokolta a részvényeket a Pearlben.

A Molnak szintén 10 százaléka lesz a Pearlben, cserébe saját törzsrészvényeiből 3-3 százaléknyit ad az eddigi tulajdonosoknak. "Ezzel a stratégiai együttműködéssel a Mol előmozdítja a Nabucco gázvezeték megvalósítását, amellyel célja az európai gázellátás biztonságának növelése" - jelentette ki Áldott Zoltán, a Mol kutatás-termelési igazgatója.

Az iraki kormány ugyanakkor elutasítja a kurd regionális kormányzat külföldi cégekkel kötött földgázüzletét. A bagdadi kormány szóvivője hétfőn jelentette be, hogy Irak elutasítja a kurd regionális kormányzat és az Egyesült Arab Emírségek Crescent Petroleum cége és annak leányvállalata, a Dana Gas által aláírt megállapodást, amely a tervezett Nabucco földgázvezetéket látta volna el földgázzal. Ugyanakkor az iraki kormányszóvivő közölte azt is, hogy Irak ellátja gázzal a csővezetéket az Akkas földgázmezőről, és e mezőről a 2014-évi európai szükségletet kielégíteni képes exportmennyiséget termel majd ki.