Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia vezető áruházlánca, a Marks and Spencer az egy évvel korábbinál 38 százalékkal kisebb adózás után nyereséget ért el a márciussal zárult üzleti évben. Ezzel együtt hatalmas leépítésre valószínűleg nem fog sor kerülni, nem úgy mint egyes versenytársaknál.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A 75 ezer embert foglalkoztató vállalat nettó nyeresége így 508 millió fontra (161 milliárd forint) csökkent a megelőző üzleti évben elért 782 millióról. Különösen rosszul alakult a harmadik negyedév, a december 27-vel zárult 13 hetes periódus, amelynek során a karácsonyi szezon ellenére a társasághoz tartozó brit áruházak forgalma éves szinten 7,1 százalékkal visszaesett.

A brit áruházakból származó bevétel az év egészében 1,7 százalékkal csökkent, és az üzleti alapterület növekedésének hatását kiszűrve 5,9 százalékos csökkenést mutat a bevételmérleg. Ezt némileg ellensúlyozta a hálózat Nagy-Britannián kívüli részének jó teljesítménye: a bevétel 25,9 százalékkal növekedett és a cég világszerte 34 új áruházat nyitott. A csoportszintű bevétel így végül 0,4 százalékkal 9,1 milliárd fontra emelkedett.

A XIX. század végén alapított brit társaság a válság miatt a hazai hálózat 27 tagjának - főként élelmiszerüzleteknek - bezárását és több mint 1200 munkahely megszüntetését jelentette be januárban. A Nagy-Britanniában több mint 600, a világ mintegy 30 országában pedig további 250 áruházat üzemeltető M&C munkatársainak döntő többsége azonban vélhetően nem kerül az utcára, nem úgy mint a legrégibb brit áruházlánc, a Woolworths 27 ezer alkalmazottja, akik a cég januári csődje miatt mind elvesztették az állásukat.