Párt kapott Brutil, a nőstény - törpevízilovak násza Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Törpevízilónász helyszíne a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Állatpark, ahol párt kapott Brutil, a nőstény - Hamletet, a hímet Dániából hozták számára.
Vágólapra másolva!

Nem kis gond volt párt találni Brutilnak: az állat három évig volt kénytelen várni arra, hogy hímet találjanak neki - mondta Gajdos László, az intézmény vezetője. Jelenleg ugyanis Európa állatkertjeiben 90 törpevíziló él, és abból 30 a hím. Így aztán a 60 nőstény - köztük a három éve Franciaországból érkezett Brutil is - várólistára került.

A várt nász most következett be: Dániából jött a társ, amely stílszerűen a Hamlet nevet viseli. A kétéves hím a nagy találkozás előtt a szokásos módon karanténba került. Az egészségügyi megfigyelés jól végződött, betegségnek semmi jelét nem észlelték rajta az állatorvosok, létrejöhetett hát a randevú.

Forrás: sostozoo.hu

Az első pillantások ugyan nem sok jóval kecsegtettek, volt fogcsikorgatás mindkét állat részéről bőven, de aztán lassan-lassan oldódott a feszültség. A kert szakemberei utódokat remélnek a pártól (a törpevíziló vemhességi ideje 200 nap).

A nyugat-afrikai erdőkben honos, magányosan élő törpevíziló (Hexaprotodon liberiensis) állatkertekben egyébként csak a természeteshez igen hasonló körülmények között szaporodik. A Nyíregyházi Állatpark ilyennek számít, a Sóstói-erdőben nyáron szinte afrikai a hőmérséklet, télen pedig a trópusi ház biztosítja a meleget. Eredeti élőhelyén mára csupán mintegy 3000 egyed maradt, emiatt a faj veszélyeztetettnek számít, fennmaradását nemzetközi szaporítóprogramokkal próbálják biztosítani.

Forrás: sostozoo.hu