Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny nyolcadik fordulójában három döntetlen született. A holtversenyben vezető norvég Magnus Carlsen sötéttel a címvédő ukrán Vaszilij Ivancsukkal osztozott meg a ponton. A spanyol Alekszej Shirov világossal nem tudott előnybe kerülni a kínai Wang Yue ellen. A két éllovast félpontos hátránnyal követő bolgár Veszelin Topalov minőséget, majd bástyát is áldozott, örökös sakkal remizett a kubai Perez Leinier Dominguezzel.

A szófiai viadalon a békés nyolcadik játéknap eredményei után a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és a spanyol Alekszej Shirov megőrizte félpontos előnyét a a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov előtt. A generációs párharcban, a torna doyenje, a 40 éves ukrán Vaszilij Ivancsuk és a 18 éves Carlsen a szicíliai védelem sárkány-változatában remizett. Nem fővarit láttunk, a rendkívül csalódott címvédő rövidre sáncolt, a cserékkel gyorsan egyszerűsödött a pozíció. Magnus minőséget is áldozott, Vaszilij lépésismétléssel békés megoldást választott.

Az első félidőben Topalov világossal nyerőesélyes állásban többször is hibázott a kubai Perez Leinier Dominguez ellen. Ezúttal sötéttel vette fel a küzdelmet a versenysorozat egyik újoncával. Topalov egyenlő esélyűnek ítélt pozícióban ellenfele időzavarában meglepő módon minőséget áldozott. Dominguez kecsegtető állásban bástyaáldozatos örökös sakkot engedélyezett.

A kínai Wang Yue fél pontot rabolt Shirovtól. Kissé passzív állásban biztos kézzel hárította a spanyol sakkozó minden kísérletét.

A 8. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Wang Yue (kínai, 2738) döntetlen (Katalán megnyitás, 44)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Magnus Carlsen (norvég, 2770) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) - Veszelin Topalov (bolgár, 2812) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 5 pont
3. Veszelin Topalov 4,5
4. Wang Yue 4
5. Perez Leinier Dominguez 3,5
6. Vaszilij Ivancsuk 2

A 9. forduló párosítása:
Dominguez - Shirov
Topalov - Ivancsuk
Carlsen - Wang Yue