Vágólapra másolva!
Az élvonal tervezett nagy reformja elmaradt, csak apróbb változtatások lesznek a következő kiírásban, ugyanakkor a mostaninál négyszer nagyobb bevételt eredményező tévés szerződést köthet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), továbbá 46 ezresre bővíthetik a Puskás Ferenc-stadiont. Erről Kisteleki István számolt be a szervezet elnökségi ülése után a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón.

A Soproni Liga 2009-10-es kiírásában jelentős változás nem lesz, azaz két csapat esik ki és ugyanennyi jut majd fel. Az egyetlen komoly különbséget az jelenti a mostanihoz képest, hogy amennyiben a bajnoki címről, Európa-liga-indulásról vagy kiesésről döntő helyezés esetén azonos pontszámmal áll két csapat, akkor kétmérkőzéses rájátszás dönt majd - mondta az MLSZ-elnök. Hármas holtverseny esetén pedig hármas körmérkőzést rendeznek, s mindegyik együttes egyszer játszik majd otthon.

"Az elnökségi ülés előtt összeült az NB I-es csapatok bizottsága, s ennek javaslatára döntöttünk a mostani változtatásokról. Azt ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy az NB I-es klubvezetők egyhangúlag a reform mellett tették le a voksukat, de szeretnének szeptemberre egy átfogó, saját javaslatot kidolgozni" - mondta Kisteleki, aki jelezte, nem csalódott, bár ő szerette volna, ha gyorsabban, azaz már a nyáron kezdődő bajnokságban bevezetésre kerülnek a változtatások. Az elnök múlt hónapban nyilvánosságra került javaslatában többek között az szerepelt, hogy csökkentsék 12-re az élvonalban szereplő csapatok létszámát.

Kisteleki bejelentette, hogy szintén az NB I-es együttesek javaslatára az elnökség úgy döntött, a Digi TV-vel köt szerződést a televíziós jogokról, amennyiben a Sport TV nem él opciós jogával.

"A Digi TV olyan ajánlatot tett, ami négyszer annyi bevételt eredményez a magyar futballnak, mint a jelenlegi szerződés, a 2010-11-es idényben akár az egymilliárd forintot is elérheti az összeg. A szerződésben magazinműsor készítése is szerepel, továbbá rögzítve lenne, hogy milyen időpontban lennének a mérkőzések. A Duna TV továbbra is egy meccset adna péntekenként, a többi pedig a Digi Televízió nyáron induló sportcsatornáján lenne látható, amely a cég garanciái szerint legalább 600 ezer lakásban lesz elérhető, s az idő előre haladtával ez a szám nőni fog" - mondta a televíziós jogokról Kisteleki.

Hozzátette, a megállapodást jövő szerdán postázzák a Sport TV-nek, így attól számítva nagyjából két hete lesz a társaságnak, hogy ugyanezeket a feltételeket biztosítsa, ha élni kíván az opciós jogával.

Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője elmondta: amint kézhez kapják a szerződéstervezetet, megvizsgálják, és az álláspontjukról tájékoztatják az MLSZ illetékeseit.

Elbert Gábor főtitkár kifejtette, a befolyó pénz elosztására az NB I-es bizottság tesz majd javaslatot, de kiemelte, ez a testület minden esetben, így a bajnoki kiírásra vonatkozóan is, csak javaslatot tesz, mert a végső döntést minden kérdésben az elnökség hozza meg.

További változások a jövő évi kiírásban, hogy az elnökség hozzájárult a kettős rangadóhoz, amely a Puskás-stadionban lenne, s maximum négy lehetne egy idényben. Kisteleki hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy lesz is, de elviekben lehetőséget teremtett rá az elnökség.

A Magyar Kupa következő kiírásában is történt változás, ugyanis jövőre egy mérkőzésen dől el a trófea sorsa, s a döntőt a Puskás Ferenc-stadionban rendezik majd egy szombati napon.

Kisteleki elmondása szerint a Puskás Ferenc-stadionról egy héten belül megegyezés várható az üzemeltetővel, hogy nyáron 46 ezer főre növeljék a befogadóképességét. Ez két részből tevődne össze: egyrészt a középkaréj további részeire szerelnének fel székeket, míg a sajtóterasz alatti részt beépítenék egy 2500 fős lelátóval, ehhez meg kell majd hosszabbítani a játékos kijárót.

A sajtótájékoztató előtt Kisteleki István és Dunai Antal szakmai alelnök köszöntötte születésnapja alkalmából Buzánszky Jenőt és Göröcs Jánost. Mindketten könyvet és mezt kaptak ajándékba, utóbbin 84-es és 70-es szám szerepelt, ami életkorukat jelezte.