Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő szerint a felmerült pénzügyi nehézségek ellenére is képes lesz üzemeltetni a hadászati és civil célokra is egyaránt használt műholdas helymeghatározó rendszerét, a GPS-t.
Vágólapra másolva!

A bejelentésre azt követően került sor, hogy egy amerikai kormányzati felülgyeleti szerv, a GAO jelentése nyomán a olyan hírek járták be a világsajtót, melyek szerint megfelelő tőke hiányában egy éven belül leállhat a világ minden táján használatos, többek közt navigációs eszközök által is használt műholdas helymeghatározó rendszer.

Az AFP hírügynökség beszámolójában azonban cáfolja ezeket a híreszteléseket az amerikai légierő koloradói Air Force Space Command (AFSPC) nevű részlegének szóvivőjének Twitteren publikált nyilatkozataira hivatkozva. Dave Buckman ezredes az AFSPC saját mikroblog-oldalán kifejtette, a GPS-szolgáltatás nem fog leállni, a műholdak nem fognak csak úgy lepotyogni az égből. Ugyanakkor a szóvivő beismerte a GAO által megemlített kockázatokat - amelyek szerint a szolgáltatásban fennakadást okozhat az, hogy a rendszert kiszolgáló műholdak cseréje késésben van. Nyilatkozata szerint azonban a légierő rendelkezik olyan tervekkel, amelyek lehetővé teszik a lehetséges kockázatok minimalizálását, illetve azt, hogy megelőzzenek egy esetleges üzemszünetet.

Jelenleg 31 aktív GPS-műhold kering a Föld körül 20 200 kilométeres magasságban, a helymeghatározó szolgáltatás működéséhez pedig 24 darab műholdnak kell folyamatosan üzemelnie. Buckman twitteres üzenete szerint augusztus 9-én egy újabb műholdat bocsátanak majd fel, melyet 2010 elején egy újabb követ - ennek köszönhetően nem fordul majd elő, hogy 24-nél kevesebb GPS-műhold keringjen az űrben, azaz használhatatlanná váljon a hétköznapi emberek mellett egyebek mellett a hajózásban, valamint a légi- és hadiiparban használatos navigációs rendszer.