Vágólapra másolva!
Megérkezett a 2.0-s verzió a Google böngészőjéből, a Chrome-ból, amely leginkább sebességével múlja felül elődeit. Rajta kívül a remek VLC médialejátszó jóval tetszetősebb, Kantaris nevű változatát ajánljuk kipróbálásra, ráakadtunk egy remek kiegészítőre, amely az új Wolfram Alpha kereső adatait teszi elérhetővé a Google találatai mellett, továbbá ingyenes játékokat, és egy hasznos videós segédprogramot kínálunk letöltésre.
Vágólapra másolva!


Az ingyenes webböngésző letöltése (9 megabájt, magyar nyelvű)

Egy rövid, angol nyelvű bemutatóvideót is kiadott a Google abból az alkalomból, hogy a héten saját fejlesztésű böngészője, a Chrome 2.0-s változatának megjelent a végleges verziója - eddig csak a bétát lehetett letölteni belőle. Ez a korábbi verzióknál stabilabb és gyorsabb működést ígér, ráadásul elérhető benne a sokak által hiányolt teljes képernyős mód, amelyet az F11 billentyű lenyomásával lehet aktiválni. Az új böngészőlap megnyitása esetén megjelenő, a korábban legtöbbször megtekintett oldalak miniatűr képét mutató felület kikapcsolhatóvá vált, a böngésző tudása pedig az online űrlapokat automatikusan kitöltő funkcióval is bővült.

KANTARIS MEDIA PLAYER

Forrás: [origo]
Az ingyenes médialejátszó szoftver letöltése (10 megabájt, magyar nyelvű)

Az egyelőre nem túl ismert nevű médialejátszó szoftver tulajdonképpen szerkesztőségi kedvencünk, a vitathatatlanul kissé fapados külsejű VLC átfazonírozott változata. Extrái között megtalálható az Opensubtitles.org adatbázisának támogatása, amelyről DivX és XviD formátumban a netről letölthető filmekhez lehet automatikusan feliratokat letölteni. Ezenkívül a Kantarisból közvetlenül megnézhetőek az Apple.com-on elérhető mozielőzetesek, kezeli a Last.fm rádiót is, és az alapjául szolgáló lejátszónak köszönhetően nem kell semmiféle kodeket letölteni hozzá, a legkülönfélébb formátumú fájlokat is lejátssza alapból.

WOLFRAM ALPHA KERESŐKIEGÉSZÍTŐ

Forrás: [origo]
A Wolfram Alpha keresőkiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

Mint arról hírt adtunk, nemrég elindult a Wolfram Alpha, egy olyan webkereső, amelyet kifejezetten tudományos információk felkutatására, illetve korábban nehezen hozzáférhető statisztikai adatok összehasonlítására, lexikonszerű adatok, definíciók felkutatására hoztak létre. Az Alpha egyik nagy előnye, hogy számításokat is képes elvégezni, ráadásul kizárólag megbízható adatforrásokat használ, így nem fordulhat elő az, hogy egy Wikipédiáról vett hamis adat miatt a teljes kalkuláció hibás lesz. A Firefox böngészőhöz letölthető kiegészítővel a Google találatok mellett a fenti képen látható módon az Alpha kereső információit is listáztatni lehet - persze érdemes azt is figyelembe venni, hogy ez utóbbi másodpercekkel később jelenik csak meg az oldalon - szerencsére a jobb alsó sarokban megjelenő ikonjával a funkciót bármikor ki és bekapcsolhatják a felhasználók.

MEDIAINFO

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (2 megabájt)

Ez a remek segédprogram akkor jöhet jól, ha valamiért nem sikerül lejátszani egy hang-, vagy videófájlt, azt megadva ugyanis minden lehetséges információt kilistáz az állományról. A rögzítés bitrátája, hossz, felbontás, kodek, hangsáv és hasonló információk ugyan leginkább csak hozzáértők számára jelentenek hasznos információs, de a hétköznapi felhasználónak is segítségükre lehetnek az extra információk, ezek segítségével ugyanis legalább el lehet kezdeni keresgélni a Google-on azzal kapcsolatban, hogy mi nem stimmelhet a lejátszással.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

A hét legjobb játékait itt találhatja meg

Ingyenesen lehet játszani a Sony sokszereplős online szerepjátékát, a Free Realms-et: a programmal kimondottan a játékosok széles spektrumát célozták meg a fejlesztők, nem a harcon van benne a hangsúly, lehet benne cicát nevelni vagy autóversenyezni is. Sajnos azért az üzemeltetők mindenféle extrákkal megpróbálják jól lehúzni a játékosokat egy kis valódi pénzre, de az is igaz, hogy egy forint elköltése nélkül is el lehet szórakozni a játékkal.

A teljes verziójú játék ajánlója mellett az idei superbike-szimulátor, az SBK-09 demóját ajánljuk kipróbálásra: a motoros játék rendkívül élethű és élvezetes, látványos játékot kínál. A hét másik kipróbálásra ajánlott demója a Windsurfing MMX szörfös játék, amelyben extra kunsztokat kell végrehajtani a hullámokon, amelyekért cserébe a program bónuszpontokkal jutalmaz.