Vágólapra másolva!
Szófiában a spanyol Alekszej Shirov győzelmével fejeződött az M-Tel Masters szuperverseny. A viadal utolsó fordulójában Shirov világossal legyőzte a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő, de túlzott kockázatokat vállaló norvég Magnus Carlsent. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a 18 éves titán három gyalogot is áldozott a kezdeményezésért, de rutinos ellenfele pontosan játszott, majd Magnus nagy hibáját kihasználva pályafutása egyik legértékesebb tornagyőzelmét aratta. Carlsen második lett, miután holtversenyes társát, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot a mini párosmeccsen 1,5-0,5-re legyőzte. A világranglistát vezető Topalov sötéttel a befejező játéknapon remizett a kínai Wang Yue ellen. A címvédőként rajthoz állt ukrán Vaszilij Ivancsuk öt vereség után megszerezte első győzelmét.

A bolgár fővárosban meglepő fordulattal ért véget az V. M-Tel Masters szuperverseny.

A 18 éves Magnus Carlsen nem tudta megőrizni félpontos előnyét, túlzottan éles szicíliai védelme a spanyol Alekszej Shirovnak kedvezett. A 37 esztendős rutinos nagymester láthatóan készült Magnus Szvesnyikov-változatára, a 21.b3 lépéssel meg is lepte ellenfelét. Sötét három gyalogot áldozott, támadásban reménykedett a félig nyílt g vonalon, de Shirov pontosan védekezett. A norvég nagymester a 27. lépésben nagy hibát követett el, kiengedte fogságából a világos huszárt, s ez azonnal eldöntötte a játszma, és egyúttal az első hely sorsát.

Megérdemelt Shirov tornagyőzelme. Veretlenül ért célba, jól felkészült a viadalra, túlzott kockázatokat nem vállalt, a maximumot kihozta a partijaiból. Kétszer vereséget mért Vaszilij Ivancsukra. Hosszú és eredményes pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el. Az aktuális világranglistán az ötödik helyre lépett előre. Shirov 1998-ban világbajnok-jelölti párosmérkőzésen 5,5-3,5-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot, de mégsem mérkőzhetett meg a világbajnoki címért, Garri Kaszparov a legyőzött Kramnyikkal játszotta Londonban a döntőt, amelyet 8,5-6,5-re elvesztett, és 15 év után búcsút mondhatott koronájának.

Shirov 2000-ben a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán döntőbe jutott, de az indiai Viswanathan Anandtól kiütéses vereséget szenvedett. A 2007-es világbajnok-jelölti párharcokban először nyert az angol Michael Adams ellen, de a nyolc között kikapott az örmény Levon Aronjantól. Decemberben a Világkupán döntőbe jutott, az amerikai Gata Kamsky azonban legyőzte őt. Shirov szófiai győzelmével kivívta a jogot, hogy szeptemberben a 6 résztvevős, kétfordulós Grand Slam-döntőn játszhasson. Veszelin Topalov mellett a Wijk aan Zee-i győztes ukrán Szergej Karjakin, a linaresi első helyezett, az orosz Alekszandr Griscsuk is biztos résztvevő. Két hely még kiadó, nehezen képzelhető el, hogy a világranglistán harmadik Magnus Carlsen ne kapjon meghívót.

Szófiában nagy lehetőséget szalasztott el Magnus. Rutintalansága okozta, hogy túlzott kockázatot vállalt a sorsdöntő játszmában, és a variban a 21.b3 lépés kimaradt a felkészülésekor. Szép győzelemmel indított, tetszetős volt Wang Yue és Perez Leinier Dominguez elleni győzelme.

Messze nem a legjobb formájában sakkozott a korábban háromszor is diadalmaskodó Veszelin Topalov. A kissé furcsa időbeosztás (90 perc 40 lépésre, majd 1 óra a parti befejezéséig) látszólag neki kedvezett, hiszen közismert megnyitáselméleti felkészültsége, gyors játéka. Nehezen birkózott meg a rajtnál elszenvedett vereségével.

Nem okozott csalódást a kínai Wang Yue, kissé megilletődötten sakkozott a kubai Perez Leinier Dominguez, akit az első félidőben Fortuna is támogatott. A címvédő Vaszilij Ivancsuk eredménye, teljesítménye óriási meglepetés. Elnézések egész sorát követte el. Még szépségtapasznak is kevés az utolsó fordulóban elért győzelme. A tornán lejátszott 30 partiból csak 11 végződött döntéssel, a dobogón végzettek ebből kilencet nyertek meg.

Az utolsó forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Magnus Carlsen (norvég, 2770) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 30)
Wang Yue (kínai, 2738) - Veszelin Topalov (bolgár, 2812) döntetlen (Grünfeld védelem, 33)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 56)

A verseny végeredménye:
1.Alekszej Shirov (spanyol) 6,5 pont
2. Magnus Carlsen (norvég) 6
3. Veszelin Topalov (bolgár) 6
4. Wang Yue (kínai) 4,5
5. Perez Leinier Dominguez (kubai) 4
6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 3

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok függvényében:
Alekszej Shirov 2866, Magnus Carlsen 2823, Veszelin Topalov 2815, Wang Yue 2722, Perez Leinier Dominguez 2692, Vaszilij Ivancsuk 2610,

Az Élő-pontszámok változása:
Shirov +17, Carlsen +7, Topalov 0, Wang Yue - 2, Dominguez - 4, Ivancsuk -18 pont