Jövőre már nem térnek vissza

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévécsatornák már mind megrendelték a 2009/2010-es évadban induló új sorozataikat, ezzel párhuzamosan viszont el is kaszáltak - a realitykkel, játékos vetélkedőkkel együtt - vagy ötven produkciót. Van köztük, amelyik mára valóban kifutotta magát, más műsorok megszüntetése azonban a legtöbb nézőt meglepetésként érte. Tíz búcsúzó sorozatra emlékezünk.
Vágólapra másolva!

Fáj értük a szívünk

A nevem Earl

Négy évadot ért meg, és szerintünk lett volna még pár epizódnyi A nevem Earl-ben, amely egy lakókocsipark proli kompániáját mutatta be. Az itthon a Comedy Centralon látható sorozat középpontjában a címbeli Earl állt, aki tisztességtelen életet él egészen addig, amíg egy tévéshow-ban nem hall a jó tett helyébe jót ígérő karmáról. Earl ezután egy listát ír, ami alapján megpróbálja jóvá tenni korábbi szemétkedéseit. A nevem Earl-ben az volt az igazán zseniális, hogy a hihetetlenül prosztó vagy épp sík egyszerű karaktereket is szerethetővé tudta varázsolni. Kaszájában még nem lehetünk száz százalékig biztosak, a rajongók ugyanis mentőakciót indítottak a sorozatért.

NBC

Nem ér a nevem

A nálunk a Viasat3-on Nem ér a nevem címmel bemutatott Samantha Who?, amellett, hogy új löketet adott a jobbára csak Kelly Bundyként ismert Christina Applegate karrierjének, az utóbbi évek egyik legviccesebb sorozatává vált. A történetet az amnéziás Samantha vitte előre, aki, miután felébred a kómából, megpróbálja összerakni korábbi életét - és közben rá kell jönnie, hogy nem volt éppen jó kislány. Tulajdonképpen a John Doe - A múlt nélküli ember köszönt vissza női változatban, sokkal több humorral. A szitkom esetében sincs még veszve minden, elképzelhető, hogy egy másik csatorna átveszi, amint az A médium-mal is történt. A sorozat indulásáról itt írtunk, Applegate betegségéről pedig itt lehet olvasni.

+ + +

Kifutották már magukat

Vészhelyzet

Feltétlenül ebbe a kategóriába kell sorolnunk a tizenöt évad után lezárult Vészhelyzet-et, amely annak idején megreformálta a kórházi sorozatok műfaját, hisz a korábbi pszichologizálás helyett a gyógyítás minél naturálisabb bemutatását tűzte ki célul. A szereplők állandóan változtak a sorozatban, így a nézőknek nem volt idejük ráunni az egyes karakterekre, de azért tizenöt évad elég volt a történetből. A végére pár régi szereplőt is sikerült visszacsábítani, hosszas huzavona után az azóta már világhírűvé vált George Clooneyt is. Olvasni- és néznivaló: Top 15, tévés orvosnők és ápolónők

NBC

Boston Legal

Annak idején mindenki meglepődött, amikor az Ally McBeal-ért is felelős David E. Kelley lecserélte az Ügyvédek (The Practice) egész színészgárdáját. Az új szereplőkkel (élükön James Spaderrel és a Star Trek-ből, T. J. Hooker-ből ismerős William Shatnerrel) viszont remek spin-off indult, ez volt a Boston Legal. Shatner igazán emlékezeteset alakított az önelégült Danny Crane szerepében, ráadásul kellő öniróniáról is tanúbizonyságot tett, miután sűrűn utalgatott Kirk kapitányra. Számos Emmy-díjjal és még több jelöléssel a háta mögött, a Boston Legal az ötödik évaddal fejezte be pályafutását.

A szökés

Fox

A szökés egy olyan sztorival húzott ki négy évadot, amit akár egyetlen erősebb szezonba is össze lehetett volna sűríteni. A helyszínek és szereplők variálásával az alkotók mindig új löketet adtak ugyan a történetnek, de egy ideje már ők maguk is érezték, hogy sorozatukból kezd kifogyni a szufla. Végül is önként (nem a csatorna nyomására) zárták le a sztorit, így rendesen el tudták varrni a szálakat, amiért valószínűleg a megmaradt rajongók is hálásak voltak. Olvasnivaló: a Szökés legnyomasztóbb arca.