Robbanás előtt a mobilvírusok

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint, a közeljövőben jelentősen emelkedni fog  a mobiltelefonos vírusok száma . Ennek az az előfeltétele, hogy valamelyik telefonokon használatos operációs rendszer komolyabb részesedést szerezzen, az internetes bűnözőknek ugyanis így kifizetődő lesz kártevőket készíteni.
Vágólapra másolva!

A Northeastern University szakértői hatmillió mobilfelhasználó szokásait vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a mobilvírusok terjedését eddig a mobiltelefonok operációs rendszereinek sokfélesége gátolta, ám attól tartanak, ha valamelyik rendszer egyértelmű dominanciát szerez a területen, akkor nagyságrendekkel nőni fog a fertőzésveszély.

A tanulmány szerint joggal lehet arra számítani, hogy az okostelefonok térnyerésével olyan vírusok jelennek meg amelyek jellemzően kétféleképpen is fertőznek: MMS-en keresztül, illetve Bluetooth segítségével. Multimédiás üzeneten át a a kertevők a telefon a telefonkönyvben szereplő telefonszámok tulajdonosait próbálják megtámadni, Bluetooth segítségével a közelben található, nem megfelelően beállított készülékekre továbbíthatják magukat - s persze olyan károkozók is léteznek, amelyek a két technológiát kombinálva alkalmazzák.

Az egyetemi szakértők szerint komolyabb mobilvírus-támadás eddig azért nem ütötte fel fejét, mert a jelenleg kapható készülékek által használt szoftverek sokszínüsége hatékonyan gátolta a virusok szaporodását. Azonos operációs rendszert aránylag kevés mobilkészülék használ, ezáltal a víruskészítőknek számos verziót kellett volna készítenie a kártevőkből ahhoz, hogy nagy számú telefont tudjanak megfertőzni.

A tanulmány szerzőinek egy korábbi kutatása már foglalkozott a mobilfelhasználók utazási, közlekedési szokásaival, s ennek során arra a következtetésre jutottak, hogy a Bluetoothon keresztül fertőző tömeges járvány elkerülésére még akkor is van lehetőség, ha a vírus maximális hatékonysággal minden elérhető készüléket megfertőz. Más a helyzet MMS-en keresztüli terjedés esetén: ekkor földrajzilag nem körülhatárolható, és jóval nagyobb számú potenciális áldozat kerülhet a vírus célkeresztjébe. Jelenleg csupán a mobilszoftverek sokfélesége akadályozza meg, hogy ez a módszer valós veszélyt jelentsen.

A TG Daily informatikai portálnak a Sophos és a Symantec cégek vírusszakértői nyilatkoztak: ők egyetértettek abban, hogy a mobilvírusok által jelentett veszély jelenleg még nem kiemelkedő, ám például az iPhone és a Google Android alkalmazását használó készülékek terjedésével várhatóan megnő az okostelefonokra fejlesztett vírusok száma. A fertőzött telefonokat például sms-ben terjesztett kéretlen reklámok küldésére is lehetne használni, nem kis anyagi kárt okozva ezzel a telefon tulajdonosának.