Vágólapra másolva!
A pozitív tartományban zártak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdék, de az indexek emelkedését a nap végére visszafogta a Wall Street, ahol a kereskedők a hó végi zárás közeledtével óvatosabbá váltak.
Vágólapra másolva!

A vezető európai részvények FTSEurofirst 300-as indexe 0,2 százalékkal emelkedett, az előzetes adatok szerint 862,2 pontot ért el. A héten összesen 0,7 százalékot ment feljebb, egész májusban pedig 4,1 százalékkal emelkedett. Így már az egymást követő harmadik hónapban kúszott feljebb.

"Lendületbe jött a tőzsde és ez a következő hónapokban is kitarthat, de éppen az emelkedő tendencia miatt a piac egyre érzékenyebb lesz a hírekre" - mondta Georgina Taylor, a Legal and General Investment Management londoni elemzője.

A pénteki nagy nyertesek az energetikai cégek voltak. A gazdaság közelgő talpra állásába vetett reménység megerősödésével felfelé induló olajár hatására a BP Group papírja például 5,1 százalékkal drágult, a Total, a BP, a Royal Dutch Shell, a Repsol és a StatoilHydro részvénye 1,3 és 2,6 százalék közötti mértékben emelkedett.

A térségbeli tőzsdéken jól szerepeltek az autógyártók papírjai is. A Renault részvénye 2,17 százalékot drágult, a Volkswagené 1,64 százalékkal ment feljebb. Jól teljesített több pénzügyi szolgáltató is, a Société Générale 3,02 százalékkal, a Deutsche Börse pedig 2,70 százalékkal erősödött.

A frankfurti tőzsdén is a pozitív tartományban zajlott a kereskedés. A DAX 0,16 százalékos emelkedéssel 4 940,82 ponton fejezte be a hetet, és a hónapot. Londonban a FTSE 100 indexe 0,69 százalékkal 4 417,94 pontra nőtt, a párizsi a CAC-40 index 0,43 százalékos emelkedéssel pedig 3 277,65 pontra.