Vágólapra másolva!
A címvédő Detroit Red Wings 3-1-re nyert a vendég Pittsburgh Penguins ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa-döntőjének első mérkőzésén.

Stanley-kupa-döntő, 1. mérkőzés:
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3-1 (1-1, 1-0, 1-0)
gól:
Stuart (14.), Franzen (40.), Abdelkader (43.), illetve Fedotenko (19.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a Detroit javára.

Az első tíz percet óvatos játék jellemezte, majd egy szerencsés góllal, a hátsó palánkról visszapattanó lövéssel megszerezte a vezetést a címvédő, de hamar egyenlített a Pittsburgh. Az alapszakasz és a playoff legponterősebbje, Malkin lopott korongot Stuarttól, lövése kijött Osgood kapusról, Fedotenko pedig közelről nem hibázott.

A folytatásban Malkin kiugrását védte bravúrral a detroiti hálóőr, majd a vendégek két, a hazaiak pedig egy emberelőnyt puskáztak el. Közvetlenül a szünet előtt a hátsó palánk megint Fleury kapus végzete lett. A legeredményesebb detroiti, Franzen volt a gólszerző, miután a korong a hálóőr sarkáról vágódott be.

A harmadik harmad elején Helm lépett ki, de a fiatal detroit csatár hibázott. Nem úgy Abdelkader, aki a felperdülő pakkot kézzel maga elé tette, és kilőtte a jobb felső sarkot. A támadónak ez volt pályafutása első NHL-találata.

A folytatásban a Red Wings jól védekezett, és megnyerte a nyitó csatát. A tavalyi finálét is ez a két csapat vívta, akkor összesítésben 4-2-re a Detroit diadalmaskodott. A következő mérkőzést magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik Detroitban.