Milliárdokat követel a Naftogaztól a RUE

Vágólapra másolva!
A RoszUkrEnergo (RUE) összesen kétmilliárd dollárt követel az ukrán állami Naftogaztól a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságához beadott keresetében. A szakértők szerint a siker jelentős mértékben függ az őszi ukrajnai elnökválasztás eredményétől - írta szerdán a Kommerszant című orosz lap. Egy svájci bíróság pedig megtiltotta az Emfesz és vagyona eladását - derül ki a cikkből.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az 50 százalékban a Gazprom, 40 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember és további 10 százalékban egy kevéssé ismert vállalkozó tulajdonában lévő RUE néhány évig közvetítőként vett részt az orosz-ukrán gázkereskedelemben, a Gazprom januári közlése szerint Viktor Juscsenko ukrán elnök javaslatára. A januári orosz-ukrán gázviszályt lezáró, ukrán részről Julija Timosenko miniszterelnök által aláírt orosz-ukrán gázszállítási szerződésben azonban a RUE már nem szerepel, miután az ukrán kormányfő követelte a közvetítők kiszűrését.

A RUE a keresetet még januárban nyújtotta be, de a kapcsolódó indoklást májusban juttatta el a stockholmi testületnek, valamint az alperes Naftogaznak, tudta meg a Kommerszant a céghez közelálló forrásokból.

Az összeg egyre nagyobb

Korábban a vállalat 614 millió dollárt követelt az ukrán állami cégtől a decemberben szállított gáz kifizetésének elmaradása miatt, de ez az összeg mostanra közel egymilliárd dollárra nőtt. A további egymilliárdot a RUE az elmaradt haszon fejében követeli azért, mert január óta - amióta a RUE már nem szállít gázt Ukrajnába - a Naftogaz nem volt hajlandó kiemelni a RUE ukrajnai tárolókban tartott gázát, és így a RUE nem tudta teljesíteni Lengyelországban és Romániában fennálló szerződéses kötelezettségeit. A Kommerszant értesülései szerint a Gazprom a kereset ügyében semleges állásponton van.

A lap egy kijevi jogi szakértőt idézve azt írta, hogy a RUE csak akkor nyerheti meg a stockholmi pert, ha a részvényesei egységes álláspontot képviselnek. Más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a RUE nem nyújtott be keresetet a Gazprom ellen, amely pedig a RUE ukrajnai tárolókban lévő, mintegy 11 milliárd köbméternyi gázát átadta a Naftogaz tulajdonába. Több elemző úgy vélekedett, hogy bár a stockholmi tárgyalást június 25-re tűzték ki, a döntést bizonyára az őszre tervezett ukrán elnökválasztás eredményének függvényében hozzák majd meg.

A cikk emlékeztetett arra is, hogy a RUE, illetve a hozzá tartozó Mabofi Holdings Limited Magyarországon peres úton követeli az Emfesz elidegenítésének magakadályozását is a Roszgasz nevű cég részére. A Mabofi kedden bejelentette, hogy egy svájci bíróság megtiltotta az Emfesz és vagyona eladását, írta a Kommerszant, és arról is beszámolt, hogy a kijevi gazdasági bíróság kimondta az 50 százalékban a RUE tulajdonában lévő ukrajnai UkrGazEnergo leányvállalat feloszlatását.