Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az év elején tervezettnél vélhetően nagyobb lesz a hazai sörfogyasztás visszaesése, a Magyar Sörgyártók Szövetsége már 5-10 százalék közé teszi az eladások csökkenését. Az év elején még 5 százalékról beszéltek, ami - az akkori számítások szerint - nem tenne szükségessé az iparág cégeinél további megszorításokat (költséghatékonyság növelését, elbocsátásokat) - írja a Napi Gazdaság.

Sivó Imre, a szervezet elnöke a lapnak elmondta, az első három hónap erős fogyasztás-visszaesése után csak áprilisban mutatkozott némi pozitív eredmény. Ebből kiindulva azzal számolnak, hogy az egész éves fogyasztás még a tavalyi gyenge forgalomtól is elmarad, ráadásul a fogyasztás csökkenése tovább gyorsul majd az áfa és a jövedéki adó emelése miatt.
A belföldi eladási adatokat ugyanakkor szépítheti, hogy a gyenge forint miatt rentábilissá válik a sörexport - bár már tavaly is a kivitel növekedése tompította a belföldi visszaesést. Tavaly a hazai eladások alapján 10 százalék lett volna a szövetség tagjainak forgalomcsökkenése, ám a meglódult export 7 százalékra tompította ezt. Kérdés azonban, hogy idén a gyárak képesek lesznek-e erősíteni exportpozícióikat, illetve találnak-e új külpiacokat. Az exportnak nem kedvez az sem, hogy idén az alapanyagárak is számottevően növekednek - ennek kapcsán a gyártók az év elején már emelésre kényszerültek.