Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint pénteken hajnalban rajtol el az NBA 62. döntője, a négy sikerig tartó párharc végén a Los Angeles Lakers tizenhatodszor, vagy az Orlando Magic először diadalmaskodhat. Az esélyek papíron a kaliforniaiak sikerét ígérik, de az Orlando a Keleti főcsoport két legerősebb csapatának kiejtésével már bizonyította, hogy nem lehet leírni.

Nyugaton a helyzet változatlan, hiszen az elmúlt évhez hasonlóan megint simán jutott NBA-nagydöntőbe a Los Angeles Lakers, keletről viszont egyszer csak megjelent az edzői pályán sokáig öccse, Jeff árnyékában szerénykedő Stan van Gundy vezette Orlando Magic, és a surranópályáról az 1995-ös Shaquille O'Neal-féle garnitúra óta nem látott magasságokba jutott.

A pályaelőnnyel induló kaliforniai sztáralakulat fennállásának harmincadik - 2000 óta a hatodik - fináléjára készül, míg a floridai meglepetéscsapat eddig csupán 14 évvel ezelőtt szerepelt a liga csúcseseményén. Erre a Magic-drukkerek mindazonáltal nem szívesen emlékeznek vissza, ugyanis az O'Neal vezette gárdát 4-0-ra kisöpörte a Houston Rockets.

Az idén - sokak bánatára - nem jött össze az álomdöntő az NBA-ben, hiszen amíg nyugatról a Los Angeles Lakers teljesítette a főcsoportgyőztesek kötelező házi feladatát, addig a keletről ezt nemhogy az alapszakasz-győztes Cleveland Cavaliers, de a második helyen záró címvédő, a Boston Celtics sem tudta helyesen felmondani.

A Magic egyik legjobbja, az olimpiai bajnok, 211 centis Dwight Howard eléggé felhúzta magát azon, hogy a liga végig a Lakers-Cavs álomdöntőt reklámozta a közvélemény felé. "Ez nagyon udvariatlan húzás volt velünk szemben. Leírtak bennünket, senki sem nézte ki belőlünk, hogy nyerhetünk. Pedig a Lakerst is mindkétszer megvertük az alapszakaszban."

Bizony, a statisztika a Magic mellett szól: december 20-án Orlandóban - Bryant 41 pontja dacára - 106-103-ra, míg január 16-án Los a Angelesben 109-103-ra győztek Howardék (25 pont, 20 lepattanó és palánk alatti egyeduralkodás DH-tól), így egyelőre százszázalékosak Bryantékkal szemben.

A legtöbb szakértő ennek ellenére hatmeccses Lakers-sikert jósol (az idén az egyetemi döntő kimenetelét is eltaláló Barack Obama is erre voksolt), míg a Magic már azoknak a véleményeknek is örülhet, amelyek szerint sikerül kiharcolnia a hetedik, mindent eldöntő összecsapást.

Van Gundyék minden bizonnyal másként gondolkodnak, az ő perspektívájukból a Lakers sem feltétlenül ijesztőbb ellenfél, mint a Celtics, illetve a Cavaliers volt.

A Los Angeles-ieknél ugyanakkor a szupersztár Kobe Bryant nem kevesebbet akar bebizonyítani, mint hogy O'Neal árnyékából kilépve is tud bajnoki aranygyűrűt szerezni. Eddigi három diadala (2000 és 2002 közt) ugyanis a behemót center segítségével született meg, aki 2004-ben hagyta ott az aranysárga-lilákat. Azóta a 30 éves Bryant átlagosan hét ponttal többet dob a rájátszásokban, ám bajnoki címet nem nyert.

Forrás: Getty Images

Phil Jackson tizedik, Kobe Bryant negyedik bajnoki aranygyűrűjét szerezheti Lakers-diadal esetén

"Hülyeségnek tartom az efféle számolgatásokat. Valaki sosem jut el a döntőig, én pedig már a hatodikra készülök, és nagyon hálás vagyok ezért" - közölte a tavaly szintén pekingi aranyérmes kosárzseni.

A Lakers kispadján ülő sikerkovács, Phil Jackson még mindig a tavalyi finálé utolsó, hatodik meccsén a Bostontól kapott 131-92-es kiütést fájlalja, amely a döntők történetének legméretesebb "zakója" volt: "Egész nyáron ezzel a szégyennel kellett élnünk, úgyhogy most mindenképpen nyernünk kell."

A Chicago Bulsszal hatszoros első mester ebben az esetben megszerezné tizedik aranygyűrűjét edzőként, ami ugyancsak NBA-rekord lenne.

A nagydöntő menetrendje magyar idő szerint:
Los Angeles Lakers - Orlando Magic június 5., 3 ó
Los Angeles Lakers - Orlando Magic június 8., 2 ó
Orlando Magic - Los Angeles Lakers június 10., 3 ó
Orlando Magic - Los Angeles Lakers június 12., 3 ó
ha szükséges:
Orlando Magic - Los Angeles Lakers június 15., 3 ó
Los Angeles Lakers - Orlando Magic június 17., 3 ó
Los Angeles Lakers - Orlando Magic június 19., 3 ó