A kormány nem tárgyal a cafeteria adómentességéről

Vágólapra másolva!
A munkaadók a béren kívüli juttatási (cafeteria) rendszer négy eleménél 10 százalékos kedvezményes adókulcsot, a munkavállalók pedig néhány juttatásnál adómentességet javasolnak, de a kormány a cafeteria rendszer elemeinek adómentességéről nem kíván tárgyalni, csak az azokra vonatkozó adó mértékéről - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Vagy az adómentes juttatások, és ezen belül a cafeteria körét szűkíti a kormány, vagy az adóterheket mérsékli, és mivel az utóbbit javasolják a szakértők, a cafeteria elemeinek adómentessége elképzelhetetlen, az adómértékekről érdemes tovább egyeztetni - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A béren kívüli juttatások közül a kormány kedvezményes, 32 százalékos kulccsal kívánja támogatni a meleg étkezést, az üdülési csekket, a helyi utazási bérletet és a munkahelyi képzést - tette hozzá.

Az öngondoskodás nem a cégek gondoskodását jelenti dolgozóikról, hanem az emberek önmagukról való gondoskodását - figyelmeztetett Katona Tamás, aki példaként az önkéntes egészségpénztárakat hozta fel: ott ugyanis a befizetett pénzeket rövid időn belül felhasználják a tagok, így a konstrukció alkalmas az adó-optimalizációra.

A jövő évi adóváltoztatások közül a személyi jövedelemadót ismertetve az államtitkár közölte: az szja alsó, 17 százalékos kulcsának sávhatára évi 5 millió forintra tolódik el, így az adózók 91 százaléka fog ide tartozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy havi 1 millió 750 ezer forintos bruttó keresetig a nettó jövedelem emelkedik, a 200 ezer forintos átlagbérnél például közel 20 ezer forinttal.

Katona Tamás szerint a GDP-arányos adócentralizáció jövőre kissé mérséklődik és 40 százalék alá kerül, jelentős csökkentésére pedig 2012-től kerülhet sor.