Kalózok az Európai Parlamentben

Vágólapra másolva!
Saját képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP) az a svéd párt, amely legalizálná az internetes fájlcserét és a magánszféra védelmét tűzte ki célul. A politikai szervezet tagjainak száma a Pirate Bay működtetőinek első fokú ítélete nyomán jelentősen emelkedett.
Vágólapra másolva!

A svédül Piratpartiet néven ismert pártot 2006-ban alakították meg azt követően, hogy az országban működő népszerű letöltőszájt, a Pirate Bay szervereit lefoglalták a hatóságok. A szervezet programja részeként egyrészt a helyi szerzői jogi törvény és a szabadalmi rendszer megreformálását tűzte ki célul, másrészt a magánszféra tiszteletben tartásának maradéktalan betartását sürgeti mind a világhálón, mind pedig az élet egyéb területein.

A kalózpárt a hétvégi EP-választásokon - az eredmények 99,9 százalékos kiértékelésekor vizsgált adatok alapján - a szavazatok 7,1 százalékát szerezte meg, így a tizennyolc svéd európai parlamenti képviselő közül legalább egyet ez a szervezet delegálhat majd. A fájlcseréléssel foglakozó TorrentFreak blog beszámolója szerint azonban ha elfogadják az EU működését megreformáló Lisszaboni Szerződést, a kalózok két képviselőt küldhetnek majd az európai parlamentbe.

A kalózpárt jelenleg a harmadik legnagyobb parlamenten kívüli politikai szervezet Svédországban, tagjainak létszáma idén áprilisban jelentősen emelkedett: ekkor ítélte a bíróság első fokon letöltendő börtönbüntetésre a Pirate Bay letöltőoldal működtetőit. Az ítélethozatal előtt a kalózpárt mintegy tizenötezer taggal rendelkezett, az ítélethozatal napján támogatóinak száma háromezerrel emelkedett, egy héttel később pedig már mintegy negyvenezer taggal bírt.