A Fitch szerint nem lesz erős fellendülés Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
Kelet-Európában nem várható az 1990-es évek végének ázsiai válságához hasonló, térségi szintű heveny fizetési krízishelyzet, de V alakú, vagyis a meredek visszaesést követő hasonlóan meredek fellendülés sem, mondták szerdán Londonban a Fitch Ratings vezető elemzői.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő által a kelet-közép-európai kilátásokról rendezett szemináriumon Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója azt mondta: az egész kelet-európai térségre kiterjedő rendszerszintű, súlyos fizetési válsághelyzet azért sem valószínű, mert egyes országok - elsősorban is Csehország és Lengyelország - sokkal erősebb helyzetben vannak, mint például a baltiak.

Emellett a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulásának megakadályozása szempontjából kritikus tényező a nemzetközi pénzügyi szervezetek "hatalmas tűzereje" és látható támogatási hajlandósága, tette hozzá.

6,7 százalékos visszaesés Magyarországon

Parker elmondta: a Fitch várakozása szerint a térség egészének gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 4,5 százalékkal esik, és jövőre is csak igen lanyha, 1,3 százalékos növekedés valószínű.

Magyarországra a hitelminősítő 2009 egészére a hivatalos előrejelzéssel jórészt egyező, 6,7 százalék körüli gazdasági visszaesést valószínűsít, és jövőre is még 1 százalékos GDP-mínuszt jósol.

A Fitch vezető elemzője szerint a térségben jövőre még "nem lesz az az érzet, hogy fellendülés van", a munkanélküliség még növekedni fog, a közfinanszírozási szektorok nyomás alatt maradnak, vagyis elhúzódó kiigazítási folyamat valószínű gyors fordulat helyett.

Rugalmas lesz az IMF?

Az MTI kérdésére, hogy a hitelminősítő szerint várható-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU pénzügyi támogatásának folytatódása, Parker igennel felelt, mondván: Magyarország folytatja a kiigazító gazdaságpolitikát, ami a külső támogatáshoz szükséges.

A Fitch térségi igazgatója szerint a hitelminősítő azt is valószínűsíti, hogy az IMF kiterjeszti a Magyarországnak összeállított támogatási program határidejét, ha ez szükségesnek bizonyulna.

Arra a kérdésre, hogy a cég hitelkockázati szempontból negatív fejleménynek ítélné-e az esetleges előrehozott választásokat, Parker azt mondta: nem feltétlenül, mivel például ha a kormányprogram végrehajtása mögötti politikai konszenzus töredezni kezdene, és a "technokrata kormány" nem tudná átvinni intézkedési terveit, akkor jobb, ha egy erős kormány "jön be", amelyik kész a szükséges kemény döntések meghozatalára.

A Fitch igazgatója azonban úgy vélte: jelenleg valójában minden pártnak megfelel, hogy a mostani "technokrata kormány" végezze el a költségvetés ellenőrzés alá vonásával járó "piszkos munka jelentős részét".

Lett kockázatok

A Fitch szerdai londoni rendezvényén kiderült: a hallgatóságban jelenlévő elemzők jelentős része számít arra, hogy 2010-ben egy vagy több kelet-európai szuverén adós nem fizetővé válik.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Parker az MTI-nek a rendezvény szünetében azt mondta: ő is lehetségesnek tartja a szuverén nem fizetővé válást a tágabb térségben. Kiemelte: a Fitch a régió országai közült háromra - Moldovára, Ukrajnára és Grúziára - mélyen spekulatív, "B" kategóriás, vagyis a befektetésre ajánlott alapszinttől legalább négy fokozattal elmaradó adóskockázati besorolásokat tart érvényben.

Parker nem mondta kifejezetten, hogy a Fitch ezekben az országokban számít szuverén törlesztési leállásokra, de kijelentette: tekintettel a pénzügyi válság súlyosságára, "nem lenne meglepő", ha egyes országok hátralékba kerülnének.

A hitelminősítő feltörekvő európai besorolásokért felelős igazgatója "jelentősnek és növekvőnek" nevezte a lett valuta, a lat leértékelésének kockázatát, hozzátéve: ez volt az egyik oka annak, hogy a Fitch a lett szuverén besorolást az elmúlt két évben négy fokozattal rontotta.