Vágólapra másolva!
Még nem döntött a folytatásról Rátgéber László, a nőikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek tanítványai három vereséggel már a csoportkör után búcsúztak a Lettországban zajló Európa-bajnokságtól.

"Már a felkészülési meccseken reálisan láttam a kiütköző problémákat - kezdte értékelését a szakvezető szerdán a Liepajából Rigába tartó buszon. "Az akkor legyőzött ellenfelek közül a horvátok ki sem jutottak az Eb-re, a szerbek szintén utaznak haza, míg a csehek csak nagy szerencsével léptek tovább. A többiek ellen ugyanazt csináltuk, mint itt: vezettünk tíz ponttal, végül mégis kikaptunk. Látni kell, hogy ennek a csapatnak minőségi hiánya van.

Remélem, nem bántok meg vele senkit, de az a helyzet, hogy csupán két-három játékos áll rendelkezésre, aki megüti az európai élvonal szintjét, azt a szintet, ahová el szerettünk volna jutni. Közülük Fegyverneky Zsófia és Vajda Anna meg is mutatta ezt, Honti Kata nem. Utóbbi, ha ott kezdte volna az Eb-t, ahol befejezte, akkor nem lett volna baj. Irányító és centerposzton is többre számítottam, néhány játékos túlságosan el van kényeztetve, és nem tud teljes szívből a túlélésért küzdeni. A sorsdöntő harmadik meccsen csak a lányok 60-70 százaléka harcolt igazán, pedig nagy szükségünk lett volna a kiegészítő emberekre."

Ami a folytatást illeti, az idén Euroliga-győztes Szpartak Moszkva mestere szerint változtatások kellenek a nemzeti együttes keretében, és bár kevés a merítési lehetőség, további fiatalítást lát indokoltnak. Ebben az esetben a csapat mentálisan megerősödve a mostaninál jóval többre lesz képes a 2011-es kontinenstornán.

Saját jövőjével kapcsolatban Rátgéber László egyelőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni: "Hamarosan megírom a jelentésemet az Eb-ről a szövetségnek, amely 25-én tart tisztújító küldöttgyűlést. Utána az elnökségnek el kell döntenie, hogy jó úton haladunk és kisiklottunk-e, vagy eleve rossz úton haladunk. Mindkét véleményt elfogadhatónak tartom. Arra a kérdésre, hogy felkérés esetén vállalnám-e tovább a munkát, még korai lenne válaszolni. Tegnap is máshogy gondoltam, egy hét múlva is máshogy fogom, ehhez még idő kell."

Vajda Anna, a válogatott kapitánya és legjobbja elcsigázottan beszélt a liepajai túráról: "Kell még pár nap, mire kialszom a fáradalmakat, de nagyon szomorú és csalódott vagyok, hogy haza kell mennünk. Ugyanakkor azt sem várta senki tőlünk, hogy egyáltalán kijussunk ide. Azért elbírtunk volna még egy kört, a magam részéről nagyon élveztem az Eb hangulatát, sok régi ismerőssel találkoztam. A felkészülési meccseken partiban voltunk az Eb-címvédő oroszokkal, de ezek a mérkőzések nem adnak reális képet a csapatokról. Fenntartom, hogy bárkit meg tudunk verni, és bárkitől ki tudunk kapni. Túlvagyunk egy fontos tapasztalaton, a következő Eb már komolyabb célpont lehet, tovább kell dolgozni, én hiszek bennünk, mert jó csapatot alkotunk."

Közelebbi terveiről a pécsi bedobó csak annyit mondott: "Augusztusig eldugom a kosárcipőmet a szekrény legaljára, és csak pihenek, és pihenek."