Parlament előtt a lakáshitelesek megsegítése

Vágólapra másolva!
Várhatóan hétfőn dönt az Országgyűlés a válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshiteladósok terheinek könnyítéséről. A többféle intézkedést tartalmazó törvényjavaslatot még az uniónak is jóvá kell hagynia, de nem tudni, ez mikor lesz lehetséges.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn elfogadhatja a parlament a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatot - mondta Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja pénteken az MTI-nek. A szocialisták azt kezdeményezik, hogy házszabálytól való elértéssel tárgyalják a javaslatot.

Az Országgyűlés márciusban már elfogadott egy, munkanélküli lakáshiteleseket segítő, állami kézfizető kezességvállalásról szóló törvényt, ám azt az Európai Bizottság (EB) még nem hagyta jóvá.

A kormány az új jogszabályban ezt a törvényt is módosítaná, kiterjesztve a támogatást a munkával rendelkező, de anyagilag megrendült adósokra is. Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnának a hitelüket fizetni nem tudó adósok lakásaira; 2009. szeptember 30-a helyett 2010. június 30-ig lehetne jelentkezni a programra.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy az EB mikor hagyja jóvá a törvényt. Az MTI információ szerint az unióval az egyik vitás kérdés a 100 százalékos mértékű állami kezességvállalás, ezért a kormány ezt is módosítaná. A munkanélküliek esetében az állami kezesség mértéke 80, a nehéz helyzetű, de munkával rendelkezők esetében pedig 70 százalék lenne.

Kékesi Tibor az MTI-nek elmondta: a törvény megteremti annak feltételeit, hogy az önkormányzatoknak a Magyar Fejlesztési Bank által kedvező feltétekkel biztosított hitel adjon lehetőséget a lakások árverésen történő megvásárlására. A korábbi lakástulajdonosok a helyhatóságoktól bérelnék vissza az ingatlanjaikat, nem fizetnék sem a törlesztőrészletet, sem a közös költséget.

A másik csoport, amely ugyan meg tudja tartani a lakását, de számára gondot jelent a megnövekedett törlesztőrészlet fizetése, állami garanciavállalás mellett két évre áthidaló kölcsönt kérhet a banktól.

Ehhez több feltételt is teljesíteniük kell, például csak azok vehetnek részt ebben a programban, akiknek a törlesztőrészlete az eredetihez képest legalább 30 százalékkal megemelkedett. A kezességvállalást kérőknek a két év alatt a lakáscélú kölcsön folyósításkori első, nem akciós törlesztőrészletével azonos összegű törlesztés megfizetését kell vállalniuk.

Tóbiás József pénteken azt mondta: azt javasolják a kormánynak, hogy amíg az EB rá nem bólint a törvényre, kezdeményezze a bankoknál, hogy ne lakoltassanak ki családokat, ha nem tudják fizetni lakáshitelük megnövekedett törlesztőrészletét, és ne árverezzék el lakásukat.

A lakáshitelesek megsegítésére - e törvénymódosítás mellett - a kormány ősszel kezdeményezi a magáncsőd intézményének bevezetését is.